RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Надлишкове майно: в ГПУ зробили гучну заяву про військову техніку, яку продавали під Житомиром

Військова техніка, скандал через продажу якої розгорівся в Житомирській області, насправді не є бойовою.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив спікер Генеральної прокуратури України (ГПУ) Андрій Лисенко.

За його словами, серед зазначеної техніки 196 одиниць демілітаризованої, з яких 93 - автомобілі та трактори, 98 - причепи, кунги і цистерни, 4 одиниці БТР і 1 - БРДМ. Він уточнив, що на вилучену техніку в ході досудового розслідування судом накладено арешт.

"У рамках розслідування кримінального провадження щодо крадіжки нафтопродуктів з нафтопроводу "Дружба" було виявлено цистерни. У ході проведення санкціонованих обшуків виявлено 196 одиниць техніки, які мають явно військове походження. З огляду на це, слідчим управлінням Національної поліції в Житомирській області було розпочато кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України", - зазначив Лисенко.

Він уточнив, що слідство перебуває на початковій стадії. При цьому на 17 одиниць техніки вже отримані документи, що підтверджують законність її відчуження через уповноважені державні підприємства протягом 2013-2016 років. Ця техніка реалізовувалася як надлишкове майно, і цим займалися уповноважені підприємства.

Лисенко підкреслив, що в даний час тривають слідчі дії, спрямовані на отримання документів, які повинні підтвердити походження решти техніки. Інформації про те, що окремі одиниці техніки завезені із зони АТО, також немає.

"Зараз перевіряється обґрунтованість списання техніки, визначення її оціночної вартості і дотримання порядку її реалізації. Якщо буде доведено, що вона придбана незаконним способом, вона може бути конфіскована в дохід держави. Досудове розслідування триває", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Міноборони України відреагували на скандальну інформацію про продаж військової техніки через інтернет.