RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Рідня загинула на Донбасі: з'явилася розповідь українця, який потрапив в полон і прийняв іслам в Афганістані

У мережі з'явилася історія українця, який дезертував з радянської армії в Афганістані і залишився там. В Україні у нього були брат і племінник, які загинули у війні на Донбасі.

Про це повідомляє журналіст The New York Times Ендрю Крамер.

Геннадій Цевма, уродженець міста Торець, потрапив в полон афганських моджахедів в 1983 році, коли він пішов з військової бази. Тоді йому було 18 років.


Фото: Everything Afghanistan

Після цього він прийняв іслам і нове ім'я - Нек Мохаммад. За його словами, він майже з самого моменту дезертирства шкодував про своє рішення. Мохаммад нудьгував за полями соняшника на рідному Донбасі, і з ностальгії навчив дружину варити борщ, який вона називає "червоний суп"

"Мені було сумно. Я дуже переживав. Думав, що ніколи не повернуся додому", - говорить він.

Один із моджахедів повідомив, що українець добровільно приєднався до боротьби проти колишніх товаришів і "вів священний джихад проти Росії". За твердженням самого Мохаммада, він був водієм вантажівки з боєприпасами.

Командир моджахедів влаштував його шлюб з 14-річною Бібі Хава. У них було шестеро дітей, двоє з яких померли в ранньому віці.

У 2012 році Мохаммад приїжджав в рідну Амвросіївку. Він все ще плекав надії на переїзд, але останній удар по його мрії було завдано, коли підтримувані Росією сепаратисти в 2014 році захопили його рідне місто.

"В результаті після повернення він в будь-якому випадку де-факто виявиться в руках Росії. А його останні українські родичі, брат і племінник, загинули на війні в Україні", - зазначає The New York Times. "Мене тепер ніхто не чекає", - говорить журналістам Мохаммад.

Крім того, Мохаммад також спостерігає, як Росія намагається повернутися і до Афганістану. Його новий будинок, Кундуз, став осередком зусиль Кремля по розширенню свого впливу в Афганістані. За словами афганських і американських офіційних осіб, Москва таємно озброює угруповання талібів в околицях Кундуза. За інформацією журналістів видання, Росія поширює в Афганістані дезінформацію, так само як в ході втручання у вибори США або у випадку з війною на Донбасі.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав про звинувачення Росії в підтримці та постачанні афганістанської терористичної організації Талібан.