RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вибухи на складі боєприпасів у Балаклії: генерал вказав на серйозні загрози для України

Вибухи на складі боєприпасів у Балаклії Харківської області, які знову почалися в четвер, 3 травня, свідчать про те, що в системі охорони складів з боєприпасами в Україні потрібні якісні зміни.

Про це в коментарі "Апострофу" заявив колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.

"На жаль, процеси з підривами складів не зупиняються, тому що у війні це принципово. Можна втратити велику кількість боєприпасів за тривалий період, а можна нанесенням ударів по складах арсеналів домогтися цього всього набагато швидше. Тому знаходяться різні способи як це робити", - зазначив він.

За його словами, в Україні існує серйозна проблема з охороною таких об'єктів.

"А підпал через траву? Це завжди можна якось пояснити. Але в цілому проблема зі складами у нас до кінця не вирішена - охоронна, захисна і інші. А як це все пояснити - це вже справа десята. На мій погляд, найважче - що це триває. Можна пояснити багато версій, але я не хочу зупинятися ні на якій, тому що в цілому ця проблема у нас поки не вирішена. І противник, яким є Росія, придумує різні підходи і можливості, такі як диверсії з повітря і на землі, використовуючи в тому числі і недбалість. Головне, що це шкодить нашій обороноздатності", - сказав Романенко.

Він додав, що потрібно провести слідство і розібратися на місці з причинами НП. При цьому в подальшому необхідно вдосконалюватися (технічно і організаційно), займатися підбором особового складу, його навчанням і контролем. Це вимагає серйозних коштів і організаційних моментів.

"Відразу це не вирішується. Від бабусь і дідусів, які охороняють склади, потрібно перейти до людей, які ставилися б до цього дуже відповідально. Необхідно знайти таких людей, навчити їх і забезпечити технічно. А для цього потрібен час і сили, які у нас спрямовані в першу чергу на те, щоб протистояти супротивникові на лінії зіткнення. На все не вистачає сил", - підкреслив генерал-лейтенант запасу.

Романенко додав, що НП в Балаклії може дати поштовх до того, щоб відбулися якісні зміни в системі охорони складів з боєприпасами.

"Я думаю, що ця пожежа підтверджує, що треба системно займатися цими питаннями. Так, щось рухається з місця, але цим треба займатися більш цілеспрямовано, більш системно і продовжувати нарощувати зусилля незважаючи на моменти, які продовжують мати місце", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилися нові відео пожежі і потужних вибухів у Балаклії.