RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У США помер всесвітньо відомий історик, який порівняв СРСР з нацистською Німеччиною

У США 17 травня помер відомий історик, фахівець з СРСР і Росії Річард Пайпс.

Про смерть в Facebook повідомили його колеги.

Пайпс народився в 1923 році в Польщі, в єврейській родині. Після початку Другої світової війни його сім'я втекла через Італію до США. Служив в американській військовій розвідці.

Працював радником американських президентів з питань СРСР. У 1981-1982 роках очолював східноєвропейський і радянський відділ Ради національної безпеки, де займався питаннями зовнішньої політики США в рамках доктрини Рейгана. Дотримувався твердих антикомуністичних поглядів.

Досліджуючи природу радянської влади, Річард Пайпс побачив схожість між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною. Більш того, Пайпс пропонує вважати радянський режим і режим нацистів в Німеччині фундаментально родинними політичними режимами, які проводили схожу внутрішню і зовнішню політику і на певному етапі активно співпрацювали між собою. У своїй книзі "Росія під більшовиками" Пайпс висловлює думку про те, що і Німеччина за Гітлера, і Італія при Муссоліні, і Радянський Союз представляли собою тоталітарні режими, які об'єднувало заперечення демократії та прав людини.

Як повідомляв Апостроф, в липні 2016 року в Канаді помер відомий український історик Орест Субтельний.