RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Міноборони Росії зловили на брехні про офіцера ГРУ, причетного до катастрофи Boeing на Донбасі

Російські офіцери, які були згадані в доповіді Bellingcat про аварію Boeing MH17 в 2014 році на Донбасі, "давно звільнені з військової служби".

Про це 25 травня заявили в Міністерстві оборони Росії.

У російському оборонному відомстві не змогли назвати рід занять офіцерів, зокрема, офіцера ГРУ Олега Іваннікова, однак, заявили, що дані про них "сфабриковані СБУ" і є "черговим вкиданням".

У той же час, The Insider встановив, що заява Міноборони РФ неправдива.

Розслідувачі взяли оприлюднений СБУ номер телефону співробітника ГРУ "Андрія Івановича" по позивному "Оріон", яким імовірно був Іванніков. Так, номер 380634119133 вдалося зафіксувати в базі додатку TrueCaller під ніком Oreon. В аналогічній базі Get Contact вдалося знайти російський номер, позначений як "Андрій Іванович Іванніков, ГРУ", підписаний "від Хаскі" (під назвою "Хаскі" функціонує одна з банд ДНР).

Крім іншого, якщо просто вбити номер в пошуковик, то вдасться знайти замовлення в онлайн-магазині на ім'я Олега на адресу вулиця Поліни Осипенко, 76, де знаходиться штаб-квартира ГРУ, а також адреси Іваннікова та його сина, який працює зараз в Швейцарії.

Зателефонувавши за домашній номер Іваннікова, розслідувачі почули характерний для нього жіночий голос.

Експерти Bellingcat також встановили, що Олег Володимирович Іванніков 1967 року народження дійсно працевлаштований в Міноборони.

Як повідомляв "Апостроф", розслідувачі групи Bellingcat вважають, що Іванніков по позивному "Оріон" здійснював нагляд за постачанням та транспортуванням "Бука", з якого збили Boeing MH17.