RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Паніку неможливо зупинити: вчений розповів, чи небезпечні пожежі в Чорнобильській зоні для киян

Пожежі в Чорнобильській зоні викликають паніку, яку неможливо зупинити, тому населення потрібно детально інформувати про те, що відбувається.

Про це "ДС" заявив професор Інституту радіоекології Університету Фукусіма (Японія) Марк Железняк, який 5 червня як раз був у зоні відчуження.

За його словами, всі пожежі там відбуваються в тих місцях, де є люди, - недопалок кинули, машина по сухій траві проїхала. Але і всі аерозолі, які гіпотетично можуть бути небезпечні для людей, концентруються саме там - за всі роки спостереження вони не розліталися далі кількох кілометрів від джерела загорання.

Железняк додав, що щороку пожежа в зоні ЧАЕС провокує паніку, і уточнив, що через такі настрої у вчених додалося роботи. Так, на сьогодні в Чорнобильській зоні реалізують спільний з Японією проект з контролю за переміщенням аерозолів, що виникають у ході пожеж.

"Ми розуміємо, що за межами 10-кілометрової зони ніяких наслідків бути не може, тобто з наукової точки зору вивчати це питання немає сенсу. Але ми ведемо спостереження, закуповуємо нову апаратуру спеціально для того, щоб інформувати населення про те, куди і що полетіло", - підсумував він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо про можливу причину масштабної пожежі в Чорнобилі.