RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Помер відомий Герой України

У вівторок, 19 червня, вранці в Феофанії після важкої хвороби помер відомий український поет, політик, критик радянської влади, Герой України Іван Драч.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив кінокритик і сценарист Сергій Тримбач.

"Значить, не нажився. Було йому (Драчу, - ред.) 81 рік. Душа великого поета, кінематографіста, громадського діяча відлітає від нас... Ще вчора ввечері я говорив з дружиною, Марією Михайлівною. Надія залишалася, однак же сталося те, що сталося", - зазначив він.

За словами Тримбача, Драч заповідав поховати його в рідному селі Теліжинці Київської області поруч з могилою сина Максима.

Як відомо, Іван Драч народився 17 жовтня 1936 року. Після закінчення школи викладав російську мову в школі.

У 1958 р. вступив на філологічний факультет Київського університету ім. Т. Шевченка (виключений за творчі і політичні погляди). Відновився тільки на заочній формі.

У 1964 р. отримав спеціальність кінодраматурга на Вищих сценарних курсах у Москві, працював у сценарній майстерні Київської кіностудії ім. Довженка. Зблизився з шістдесятниками. Працював у редакції літературного журналу "Вітчизна", в апараті Спілки письменників України.

У 1989 р. став першим головою Народного Руху України, тричі обирався депутатом Верховної Ради. Очолював громадську організацію Конгрес української інтелігенції. У 2006 р. був удостоєний звання Героя України.

Як повідомляв "Апостроф", 5 червня на 63 році життя пішов з життя відомий український письменник, кандидат філологічних наук, видавець Петро Іванович Сорока.