RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Львові влаштували провокацію на польському меморіалі: опубліковано фото

У суботу, 28 липня, на території польського військового "Цвинтаря Орлят" група чоловіків спробувала пошкодити дерев'яні реставраційні щити навколо скандальних скульптур левів.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Одного з нападників затримала поліція. За попередніми даними, мова йде про групу молодих поляків.

Інформацію про інцидент поширив директор ЛКП "Музей "Личаківський цвинтар" Михайло Нагай. За його словами, о 16:30 близько десяти молодих людей спортивної статури почали розбирати реставраційні щити, які закривають скульптури двох левів біля арки на вході до польських військових поховань.

"Вони пошкодили щити, вирвали цілі шматки і рушили до входу. Вже на вході цих людей спробувала затримати наша охорона. Однак чоловікам вдалося вирватися за ворота і там вони почали розбігатися в різні боки", - прокоментував деталі інциденту Нагай.

Під час конфлікту провокаторів з охороною по вул. Мечникова проїжджала машина патрульної поліції. Поліції спільно з охороною кладовища вдалося затримати одного з провокаторів.

"Ця чоловік польскою повідомив, що вирішив "звільнити левів". Це абсолютно неприпустима поведінка, яку інакше як провокацією назвати не можна", - заявив Нагай.

Правоохоронці встановлюють особу затриманого та мотиви вчинку.

Відзначається, що дві історичні скульптури левів повернули на "Цвинтар Орлят" у грудні 2015 року. Леви охороняли вхід на кладовище з південного боку. Один з них мав на щиті напис "Завжди вірний", інший - "Тобі, Польща". На одному з щитів також був герб Польщі, на іншому - герб Львова. Скульптури з кладовища прибрала радянська влада в сімдесятих роках минулого століття.

Після вивезення історичні леви виявилися в двох місцях: уздовж траси на виїзді зі Львова до Винник і на Кульпаркові поблизу психіатричної клініки.

Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без узгодження з відповідними українськими органами влади. З тих пір скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", недалеко від Гомеля, на кладовищі села Знамя Труда невідомі сплюндрували пам'ятник Герою Небесної Сотні Михайлу Жизневському, який був убитий на Майдані в Києві.