RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Бунт "торнадовців" в СІЗО: подробиці і фото інциденту

Військова прокуратура Київського гарнізону порушила ряд кримінальних справ за фактом бунту в Лук'янівському СІЗО, який стався після відмови колишніх членів розформованої роти МВС "Торнадо" залишати свої камери для подальшого етапування.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

За даними прокуратури, колишні бійці використовували засоби мобільного зв'язку і за попередньою змовою тиснули на іноземця, вимагали від нього передати їм майно або право на майно. Вони також готували масові заворушення, до яких закликали ув'язнених ізолятора.

На відео з камери "торнадовців" видно, що там вони перебувають з палицями, у них закриті обличчя. Вони заявили, що їх хочуть "по одному поламати і розвезти по Україні", але вони цього не дозволять. Крім того, вони кричать: "Зеки, сьогодні нас, завтра вас! Чого ви мовчите". Також на відео екс-боєць стверджує, що їх справа сфальсифікована і тому є доказ.

Правоохоронцям вдалося увійти в камери, де в рамках обшуків вони знайшли і вилучили комп'ютерну техніку, заборонені предмети, в тому числі зброю - від саморобних вибухових пакетів до холодної зброї.

Під час слідчих дій екс-торнадовці погрожували фізичною розправою і вбивством, облили співробітників правоохоронних органів бензином і намагалися підпалити. Також в правоохоронців були кинуті саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами. В результаті, силовики отримали тілесні ушкодження.

За даними "Гордон", з СІЗО вивезли трьох колишніх "торнадовців" - екс-командира підрозділу Руслана Онищенка, його заступника Миколи Цукура і колишнього командира групи Анатолія Пламадялу.

В даний час за даним фактом проводиться розслідування за ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством), ч. 2 ст. 189 (вимагання) і ч. 1 ст. 14 ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) КК України. Також до Єдиного реєстру досудових розслідувань буде внесено злочин, передбачений ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу) КК.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в січні 2017 року колишні бійці роти "Торнадо" напали на охорону Лук'янівського СІЗО.