RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Землю 11 серпня накриє величезна тінь: де і коли можна буде спостерігати сонячне затемнення

У суботу, 11 серпня, жителі деяких країн зможуть спостерігати сонячне затемнення.

Про це повідомляє Obozrevatel.

Часткове затемнення триватиме близько двох годин. За цей час Місяць пройде між Землею і Сонцем, при цьому відкине масивну тінь на планету. Із Землі явище буде виглядати так, немов супутник закриє собою частину Сонця.

Згідно з попередніми оцінками вчених, затемнення почнеться близько 12:58 за київським часом, однак на території України його побачити буде не можна. Відсоток того, наскільки Сонце буде закрито Місяцем залежить від місцезнаходження спостерігача на Землі. Так, на Північному полюсі поверхня Сонця буде закрита на 65%. Більш ніж на 50% Сонце здасться закритим для жителів Якутська (Росія). Крім Росії затемнення зможуть спостерігати жителі Північної Америки, Скандинавії, Китаю, Монголії та Кореї.

Також як повідомляє УНІАН, затемнення може чинити на людей вплив незалежно від того, бачать вони його чи ні. Лікарі попереджають, що у вразливих категорій населення сонячне затемнення може спровокувати проблеми з фізичним здоров'ям. Зокрема - головні болі, скачки тиску, зниження імунітету і загострення хронічних захворювань. Щоб уникнути ускладнень, рекомендується добре спати, уникати зайвої активності і по можливості приймати контрастний душ. За кілька тижнів до затемнення бажано пройти медичне обстеження, а при наявності хронічних захворювань - зайвий раз проконсультуватися у лікаря.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в ніч з 27 на 28 червня, в східній півкулі можна було спостерігати найдовше місячне затемнення в 21 столітті.