RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

У Донецьку вбили ватажка ДНР Захарченка: всі подробиці

У Донецьку під час потужного вибуху в кафе загинув ватажок ДНР Олександр Захарченко.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Ватажок ДНР Олександр Захарченко отримав смертельне поранення під час вибуху в кафе "Сепар" на вулиці Пушкіна в Донецьку", - йдеться в повідомленні.

Служба безпеки України також підтверджує інформацію про загибель Захарченко, повідомляє УНН.

"Ми підтверджуємо цю інформацію, але ніякого відношення до цього українські спецслужби не мають. На нашу думку, це стало результатом міжусобних війн між ватажками - хтось щось ділить", - зазначила прес-секретар СБУ Олена Гітлянська.

Дивіться також: Полетів на концерт до Кобзона: в мережі бурхливо реагують на загибель ватажка ДНР

"Мабуть, символічно, що Захарченка вбили в 400 метрах від донецького штабу місії ОБСЄ", - написав в Facebook Rodion Shovkoshytnyi.

Telegram канал "Inside Donetsk" повідомляє, що один з підозрюваних - охоронець Захарченка.

Те саме джерело пише, що вибуховий пристрій був замаскований під освітлювальний прилад.

Близький до Кремля Telegram канал "Незигарь", повідомляє, що Захарченко прийшов в кафе "Сепар" пом'янути Кобзона. Поминки нібито організовувала особиста охорона глави ДНР.

Російські ЗМІ з посиланням на джерело в "уряді" ДНР повідомляють, що ватажок сепаратистів помер від смертельного поранення в голову: "Вибухом пошкоджено велику площу. Дане поранення не сумісне з життям".

Керівник апарату глави СБУ Ігор Гуськов заявив про те, що смерть Захарченко може бути або результатом внутрішніх бізнес-розборок бойовиків, або роботою російських спецслужб.

"У нас є підстави вважати, що смерть Захарченко може бути результатом внутрішніх кримінальних конфліктів в середовищі бойовиків, в першу чергу пов'язаних з перерозподілом бізнесу ... Але ми не виключаємо і спроби російських спецслужб також усунути одіозну фігуру, яка, у нас є інформація, заважала росіянам і стала зайвою ", - говорить він.

Інший ватажок ДНР, Денис Пушилін, звинуватив в загибелі Захарченко Україну і пообіцяв помститися.

"Це чергова агресія з боку України. Глава Донецької Народної Республіки загинув в результаті вибуху, який стався, орієнтовно, о 17:00. Донецьк помститься за цей злочин", - заявив він.

У МЗС Росії відреагували схожим чином. Скандальна речник відомства Марія Захарова звинуватила Київ у організації "кривавої бійні".

"Є всі підстави вважати, що за його вбивством стоїть київський режим, який не раз використовував подібні методи усунення інакомислячих і неугодних. У ситуації з вбивством голови ДНР київська партія війни реалізує терористичний сценарій, посилюючи і без того складну обстановку в регіоні (... ). Не виконавши обіцянки про мир, в Києві, мабуть, вирішили перейти до кривавої бійні", - сказала Захарова.

Очевидці вибуху розповідають, що "у відвідувачів кафе, а також у журналістів, які швидко опинилися на місці вибуху, вилучають флешки і інші електронні носії", передає РБК.

Центр міста оточений. Пізніше представник бойовиків заявив, що Донецьк закритий для в'їзду і виїзду.

Крім того, було оголошено що на території підконтрольній так званій ДНР вводиться режим надзвичайного стану. У школах скасували перший дзвінок.

Юрій Карін, головний редактор сайту "Інформаційний опір", повідомляє, що виконуючим обов'язки "глави ДНР" стане Дмитро Трапезников, який з 2001 по 2005 рік був менеджером футбольного клубу "Шахтар", а після 2014 року знаходився на різних посадах в "адміністрації" ДНР.

На смерть Захарченко відреагував президент РФ Володимир Путін.

"Підлий вбивство Олександра Захарченко - це ще одне свідчення: ті, хто вибрав шлях терору, насильства, залякування, не хочуть шукати мирне, політичне рішення конфлікту, не хочуть вести реальний діалог з жителями південного сходу. А роблять небезпечну ставку на дестабілізацію ситуації, на те, щоб поставити народ Донбасу на коліна. Цього в них не вийде ", - йдеться в заяві на сайті Кремля.

Також в Росії завели кримінальну справу за ч. 3 ст. 361 КК РФ (акт міжнародного тероризму, яка спричинила заподіяння смерті людині).

Ресторан "Сєпар", в якому стався смертельний вибух виглядав ось так.

Крім того, телеканал "Росія 24" опублікував відео з місця подій. На ньому можна побачити якесь тіло. Можливо, це і є Захарченко.

Опублікували фото можливого власника кафе "Сепар", "депутата ДНР" Олександра Костенко.

В МЗС України відповіли на звинувачення Росії.

В українського уповноваженого з прав людини, Людмили Денисової, повідомляють про масові арешти в Донецьку. Людей, як пишуть, хапають прямо на вулицях.

А також нові фото з місця подій. На них можна побачити труп. Оскільки про загиблих крім Захарченко не повідомлялося, то мабуть, це він і є.

Джерело видання РБК в "уряді" ДНР розповіло, що потужність вибухового пристрою в даний час оцінюється в 800 г в тротиловому еквіваленті.

Опубліковано фото місцевої пропагандистки, Наталії Волкової, яка також постраждала в результаті вибуху. Як повідомляється, вона госпіталізована в опіковий центр.

Інший потерпілий під час вибуху, "віце-прем'єр ДНР" Олександр Тимофєєв, прийшов в себе. Говорити він, як повідомляють, не може. Але письмово відповідає на питання.

З'явилася інформація про похорон Захарченко: він пройде 3 вересня. Донецькі діти через це підуть в школи із запізненням - 4 вересня.

Як раніше повідомляв "Апостроф", експерти в Україні пророкували зміщення ватажка ДНР Олександра Захарченко. Детальніше про це читайте в колонці Юрія Каріна: Путін поставив на кін усе: починається найважчий етап для України.

Також читайте про те, хто був зацікавлений у ліквідації ватажка ДНР в матеріалі: Вбивство Захарченко було вигідно тільки одній стороні: названо дві причини.