RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Помер знаковий український вчений, в'язень СРСР: подробиці

В Україні помер один з яскравих борців за свободу України, літературознавець, публіцист і колишній політв'язень Юрій Бадзьо.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише колишній президент України Віктор Ющенко.

У 1961-1964 роках Бадзьо був членом Ради першого в Україні неформального об'єднання національно-демократичного спрямування - Київського клубу творчої молоді. За участь в шевченківських вечорах і акціях протесту проти політичних арештів під час прем'єри фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" у серпня 1965 Бадзьо звільнили з роботи і виключили з КПРС.

За антирадянську пропаганду 12 грудня 1979 був засуджений до 7 років ув'язнення, яке відбував у таборі в Мордовії, і 5 років заслання в Республіці Саха. Через відмову писати клопотання про звільнення вийшов на свободу лише 9 грудня 1988.

Член Спілки письменників України з 1996 року. Автор численних публіцистичних статей, звернень, заяв про українських письменників, українську літературу, перекладів з німецької мови в періодичних виданнях.

"Втрата кожної такої людини для України є такою, яку заповнити ніким. Ми можемо скільки завгодно говорити, що справа його буде продовжена, але заміни йому не буде. Це правда. Прикра, але правда. Тому ми кажемо: земля йому пухом, вічна пам’ять і Царство Небесне", - пише Ющенко.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", в суботу, 1 вересня, в Миколаєві знайшли вбитим з ножем у спині професора Миколаївського національного університету ім. Сухомлинського, дослідника Голодомору Миколу Шитюка.