RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Під Херсоном б'ють на сполох через "хіматаку" з боку окупованого Криму

Жителі села Преображенка Херсонської області страждають від викидів шкідливих речовин в Армянську, розташованого на півночі окупованого Криму.

Про це повідомляє "Obozrevatel".

За словами старости Мірнінского ОТГ Андрія Сучка, в Преображенку дме вітер з Армянська, приносячи токсичні речовини.

"Вітер до нас дме з Армянська. Ще 23 серпня люди відчули недобре, багатьох нудить, паморочиться голова. Вони написали нам заяву з вимогою вжити заходів. Ми звернулися до губернатора Херсонської області. Приїхало до нас Херсонське МНС, представники екологічних служб. Ми пройшли на нейтральну територію, де знаходяться ці кислотні накопичувачі "Кримського титану". Взяли проби", - зазначив він.

Староста підкреслив, аналізи показали, що в районі накопичувача перевищення показників немає. Але є інша версія "хіматаки".

"Можливо, "Титан" використовує технічну воду зі свердловин, які вони зараз набурили. Через посуху, вода там більш солона. І сіль вступає в реакцію з кислотними відходами, звідси і такі викиди в повітря. Фільтри не справляються, та вони й дуже дорогі, може, їх і не змінюють. На жаль, домогтися від кримчан якоїсь відповіді неможливо", - повідомив Андрій Сучок.

Самі місцеві розповідають, що часто вранці спостерігають над "Титаном" зміг.

"Ніби туман висить над заводом, такого не бувало раніше. Мабуть, накопичується кислота, а потім її вітром несе до нас. Чаплинка знаходиться на півночі, і туди ця хмара рідше доходить, а ось до нас її несе", - розповів журналістам рибалка з Преображенки Олексій Григорович.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", це вже не перший випадок, коли жителі Херсонської області скаржаться на хімічні викиди, які досягли материкової України з окупованого Армянська.