RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Поліція боїться видати замовника: юрист вказав на важливі нюанси в справі про напад на Гандзюк

В рамках розслідування замаху на активістку, члена міської ради Херсона Катерину Гандзюк є два виробництва: перше - за виконавцями, його веде поліція, друге - по замовниках, його розслідує Служба безпеки України. Прокурорська група у цій справі при необхідності координує їх дії.

Про це генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів в інтерв'ю "Цензор.нет".

Він підкреслив, що ключове питання стосується того, хто організовував і замовляв цю справу. "Організатора ми бачимо - і до вчорашнього дня він мовчав. Від його найближчих свідчень у СБУ залежить відповідь, хто замовник", - пояснив генпрокурор.

Юрист Масі Найєм переконаний, що генпрокурор намагається не побачити умислу у діях співробітників Херсонської поліції, колі вони "знайшли" Сергія Новікова. Юрій Луценко прямо так і каже, що це було фактично зроблено для того, щоб справу повністю не забрало СБУ.

"Але він не продовжує далі логічний ланцюг, бо толерантний мабуть. Далі треба продовжити так: "...поліція навмисно вручила підозру Сергію Новікову, аби не забрали в неї справу до СБУ. Бо забравши справу до СБУ у поліції не буде можливості впливати на розслідування, відтак заважати дати відповідь на питання "Хто замовив Катю Гандзюк?", - написав Найєм на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, на це вказує й той факт, що поліція настільки поспішала, що підозра була фактично необгрунтована. І це все тільки доводить, що замовника хочуть приховати. Чому? Бо він надто багато може розповісти, якщо "свої ж" його здадуть.

"Кваліфікація злочину - це не примха. Це, цитую, "точна кримінально-правова оцінка, конкретної небезпечної дії в суспільстві". Повноваженням кваліфікації злочину є його склад. У складі злочину є суб'єктивна сторона злочину, яка має ознаки такі, як мотив, мета. Тобто, якщо виконавці визнали, що робили це на замовлення, то й кваліфікувати треба цей злочин як замовний", - сказав Найєм.

Юрист підкреслив: той факт, що поліція не розслідує даний злочин як замовний - і доводить, що вона боїться видати замовника.

Як повідомляв "Апостроф", СБУ засекретила інформацію у справі про замовників нападу на активістку і радника мера Херсону Катерину Гандзюк.