RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

​Скандал із паспортами: угорський міністр відзначився дивною заявою

Угорщина має намір виступити на захист прав "кожного члена угорської громади" в Закарпатті.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто після того, як в базу сайту Миротворець потрапили особисті дані чотирьох місцевих депутатів і заступника мера прикордонного міста Чоп - власників угорських паспортів із Закарпаття, повідомляє "Радіо Свобода".

Сійярто підкреслив у неділю, 23 вересня, в Будапешті, що його країна і надалі зацікавлена в хороших відносинах з Україною, однак не допустить, щоб образливі нападки сипалися на закарпатських угорців.

"Якщо українська сторона надішле консула (Угорщини, - ред.), То це не залишиться без відповідних заходів з боку угорської сторони, однак є надія, що цього можна уникнути", - сказав угорський міністр в аеропорту перед відльотом в Нью-Йорк, де Сийярто бере участь в засіданні Генеральної асамблеї ООН.

Він підтвердив, що на полях асамблеї у вівторок зустрінеться зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним.

За словами Сійярто, останнім часом в Україні "посилилися антиугорські настрою", що він пов'язує з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів.

На думку Сійярто, минулого тижня події "зайшли занадто далеко". Міністр зазначив, що подвійне громадянство поширене в Європі, і якщо Україна "дійсно хоче рухатися в бік Європейського Союзу, не може ставити під сумнів такий інститут".

"Угорщина, отже, зробить все можливе заради хороших відносин, але встане на захист кожного члена угорської меншини і не допустить, щоб українці порушували дипломатичні принципи", - підкреслив Сійярто.

Як повідомляв "Апостроф", через паспортний скандал, що виник після оприлюднення відео роздачі паспортів в Берегово, Угорщина пригрозила ще більше сповільнити інтеграцію України в Європейський Союз.