RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Прохання України є законним: вселенський патріарх Варфоломій пояснив главі РПЦ ситуацію з Томос

Українці не почуваються комфортно під владою Росії і бажають бути абсолютно вільними в релігійному і політичному рівні.

Про це заявив Вселенський Патріарх Варфоломій 31 серпня Греції під час зустрічі з главою РПЦ Кирилом, повідомляє сайт "Ортодоксія".

"Церква - Матір вважає їх запит законним і буде наслідувати ту політику, яка була визначена в останній сесії Священного Синоду. (...) Крім колишнього президента Януковича, якого я зустрів 10 років тому, всі інші приїхали попросили і молили Вселенський Патріархат про надання автокефалії. В останні роки не тільки президент Порошенко, але і парламент країни прийняли відповідні рішення...", - сказав Варфоломій.

На зауваження Кирила, що всі ці люди - представники однієї і тієї ж політичної сили, Вселенський патріарх відповів, що всі вони "є представниками українського народу".

"Вони не є представниками народу. Захопили владу в результаті державного перевороту під час повстання "Майдан". Вони хоча автокефалію з метою зміцнення свою владу, яку захопили незаконно. Народ буде їх скидати і вигнати з влади, тому прагнути і хочуть автокефалію для того, щоб триматися при владі з підтримкою авторитету Вселенського Патріархату", - не вгамовувався Кирило.

Він також заявив, що надання Автокефалії Української Церкви - це питання не тільки Константинопольської Церкви але і всіх православних і, отже і нашої православної церкви.

Тоді Вселенський патріарх нагадав Московському патріарху що він сам, а також митрополит Іларіон не можуть відвідати Україну і що священнослужителі не згадують його під час святого богослужіння. "Хіба ви вважаєте що це не є проблемою? Чи не це переконливий доказ того, що вас не зустрічають доброзичливо?", - запитав Вселенський патріарх.

Як повідомляв "Апостроф", Вселенський патріарх Варфоломій підтвердив, що не має наміру відступати в питанні надання автокефалії для Української православної церкви і Вселенський патріархат не загрожує і не сприймає загроз в цій справі.