RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, чим небезпечний розрив з Росією договору по Азовському морю

Розрив Україною угоди по Азовському морю призведе до того, що Керченську протоку фактично повністю контролюватиме Росія.

Про це в ефірі "Громадського" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

"Можна надувати щоки, доки не луснеш, але Росія після анексії офіційно оголосила Крим своєю територією. Відповідно, якщо ми розірвемо угоду, що діє зараз, і перейдемо в міжнародну площину, то Росія оголосить, з її точку зору, це буде абсолютно логічним, 12-мільну і 24-мільну зону уздовж кримського узбережжя (внутрішніми водами — ред.). Таким чином, Керченська протока з обох сторін фактично перекрита цими російськими зонами", - пояснив заступник міністра.

Згідно з чинною угодою, Азовське море і Керченська протока, зокрема,розділені навпіл. Її розірвання, за словами Туки, означатиме повний контроль РФ над протокою.

"Зрозуміло, що ми не визнаємо анексію Криму. Але яким чином в подальшому ми можемо забезпечувати судноплавство? Використовуючи військово-морський флот? Якого вибачте в нас поки що немає. Тому я абсолютно підтримую позицію Міністерства закордонних справ і вважаю недоцільним негайне розірвання цієї угоди", - сказав він.

25 жовтня Європарламент затвердив проект резолюції, що передбачає посилення антиросійських санкцій в разі загострення ситуації в Азовському морі. Проект також передбачає призначення "спецпосланця в Криму".

Раніше Тука заявив, що протистояння з Росією в Азовському морі Україна програла, оскільки воно прострілюється з боку Росії ракетами і берегової артилерії і будувати базу Військово-морських сил України немає сенсу.

Як повідомляв "Апостроф", крім затримань українських суден в Азовському морі, Росія по ньому переправляє зброю для бойовиків на Донбас.

Читайте також матеріал "Апострофа" - У Кремлі бояться атакувати Україну в Азовському морі: генерал назвав причини.