RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Константинополі зробили гучну заяву про статус УПЦ МП: з'явився гнівну відповідь

З 11 жовтня цього року, коли Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію РПЦ, з тих пір в Україні фактично не існує УПЦ Московського патріархату.

Про це заявив представник Константинопольського патріархату архієпископ Іов, передає ВВС.

За словами представника Вселенського патріархату, скасуванням акту 1686 року скасована адміністрація Московської церкви Київської митрополії і всіх єпархій в Україні.

"З канонічної точки зору це означає, що сьогодні в Україні УПЦ МП більше не існує. Всі архієреї тепер в Україні де-факто згідно з цим рішенням синоду є архієреями Вселенського престолу, і вони тепер повинні чекати директиву Вселенського патріархату щодо свого подальшого функціонування і існування в перспективі надання автокефалії Православній церкві в Україні", - пояснює архієпископ Іов.

На ділі це означає, що всі ієрархи українських церков, не важливо, до канонічної церкви вони належали раніше чи до неканонічної, зараз в очах Константинополя мають однаковий статус - ієрархів Вселенського престолу.

І, відповідно, вони мають рівні права брати участь у соборі, який буде скликано Вселенським патріархом через екзархів, які є його представниками в Україні.

У той же час архієпископ Іов утримується від відповіді на питання про те, коли саме може бути скликано собор, який утворить нову церкву. За його словами, Вселенський патріарх скличе цей собор, коли вважатиме, що "час настав".

Зі свого боку, в УПЦ МП не згодні із заявою архієпископа Іова. Більше того, представника Константинополького патріархату назвали неосвіченим і заявили, що напевне він "швидше за все, погано вчився в богословській школі".

"І ті, що називають себе першими, у Бога вважаються останніми. Тому, кажучи про "привілеї" Константинопольського патріархату, владика Іов показує, що не знайомий з євангельським текстом. Буває іноді і таке", - сказав архієпископ Климент.

Він водночас наголосив, що УПЦ МП не підкоряється Константинополю.

Як повідомляв "Апостроф", прес-секретар патріарха Кирила священик Олександр Волков заявив, що заяву архієпископаКонстантинопольської православної церкви Іова "змушує сумніватися в його адекватності або ж пов'язано з низькою освіченістю того, хто це сказав".