RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

20 квітня

Всі новини

СБУ розкрила прізвище російського письменника, який влаштував вибух в Україні: фото і відповідь підозрюваного

Найманець ПВК "Вагнера" Олег Сімуняк, який має безпосереднє відношення до підриву водопроводу в Луганську влітку 2014 року, переховується в Росії під псевдонімом письменника Олега Валецького.

Про це повідомив керівник апарату СБУ Ігор Гуськов.

За його словами, Сімуняк народився в Одесі, має російське і боснійське громадянство. У 2004 році його затримали за підозрою в підготовці вибухів на Олімпіаді в Афінах (Греція). Уточнюється, що в 2014 році в складі ПВК "Вагнера" він воював в Україні, і причетний до підриву водопроводу близько Луганського аеропорту в червні 2014 року.

"Ми встановили, що зараз Сімуняк живе в Росії під ім'ям письменника Олега Валецького", - повідомив Гуськов.

При цьому сам Валецький визнав, що працював в декількох приватних компаніях, що ні суперечить інформації з обкладинки його книги. Однак, за його словами, до так званої ПВК "Вагнера", до якої його приписують, він не має ніякого відношення.

"Так, я працював в компаніях "РСБ-груп" (займається озброєною охороною всіх форм власності в регіонах з підвищеною терористичною активністю, - прим. ред.) та в "Розум Демайнінг" (займається розмінуванням території і знищенням боєприпасів, - прим. ред .). У компанії ПВК "Вагнера" ніколи не працював. Інформація про це поширюється з сайту "Миротворець". Туди, як припускаю, мене занесли мої колишні колеги по компаніям (американським і британським), з якими я працював в Іраку і Афганістані. Не знаю, які конкретно: з Росії, України або Сербії. Ніякого відношення до ПВК "Вагнера" я не маю", - написав Олег Валецький.

Також він працював в британській (приватній військовій, - прим. ред.) компанії "Ерініс" (Erinys International), а також в американських - "ЕОДТ" (EODT) і "СОК" (SOC SMG).

"У складі РСБ був в Лівії, плюс в складі російської компанії" Розум Демайнінг "працював з розмінування, але в яких регіонах - не можу сказати, бо за це відповідальний директор компанії - Дмитро Матвєєв, і всі питання до нього", - розповів Олег Валецький.

Публіцист пояснив, що на сайті "Миротворець" його звинуватили в підриві луганського водопроводу, хоча в цей час він перебував у Сербії і в Росію приїхав лише на тиждень в серпні 2014 року.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії заарештували відомого журналіста, який писав про ПВК "Вагнера".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: СуспільствоПодії