RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Під Тернополем священики влаштували бійку в церкві: відео та скандальні подробиці

У селі Винятинці, Тернопільської області, під час богослужіння між місцевим священиком і керівництвом обласної єпархії Української автокефальної православної церкви стався конфлікт, що переріс у масову бійку.

Про це повідомляє ТСН.

"Цей хрест під час тієї бійки лежав на підлозі", - розповідають прихожани. За їх словами, події розгорталися блискавично. Владика Тихон, керівник Тернопільської єпархії УАПЦ, на чолі свити накинулися на священика Івана і затягли його за вівтар, вибивши їм двері в іконостасі. "Взяли священика за груди і туди його кинули", - кажуть очевидці.

Люди обурилися, жінки підняли крик, чоловіки кинулися захищати отця і виводити під руки непроханих гостей. "Тому що вони напали на священика, вони душили його там", - пояснюють віруючі. І додають, що один з парафіян отримав палицею владики по голові, та так, що палиця зламалася навпіл. Однак в єпархії це заперечують - кажуть, побили саме їх, коли хотіли оголосити священику про заборону в служінні, тому що звинувачують його в серйозних гріхах.

"Виявилося, що він чинить перелюб. На камеру все це знято, де його коханка каже, що дійсно робила перелюб зі священиком Іваном Бойко. Інший факт - домагання неповнолітніх, розбещення", - говорить клірик кафедрального собору Різдва Христового УАПЦ отець Василь Божаківський.

Жителі Винятинців запевняють, що це все наклеп, і клянуться, що за сім років, які священик Іван Бойко прожив в селі, нічого такого за ним не помічали. У лікарняній палаті батько Іван ледь піднімається з ліжка і скаржиться, що йому важко навіть дихати. У чоловіка забій грудини і болить голова від удару об стіну.

"Владика Тихон зірвав з мене хрест священицький, у мене сьогодні болі сильні. Він сказав, я тебе вб'ю. З правого і з лівого боку зайшли священнослужителі тернопільського кліру. За обличчя штовхнув мене, і я вдарився об стіну", - говорить священик УПЦ-КП.

Він переконує, що ні в яких гріхах не винен, а візит єпископа і його оточення був помстою за те, що разом з громадою в жовтні цього року перейшов до Київського патріархату.

"Було загальні збори, до мене були спрямовані всі документи. Те, що вони вийшли з автокефальної церкви, це так", - підтвердив єпископ Тернопільський і Теребовлянський УПЦ-КП Павло Кравчук.

Правоохоронці за зверненням селян вже почали дві кримінальні виробництва: одне за нанесення легких тілесних ушкоджень, інше за перешкоджання здійсненню релігійного обряду. Ніяких заяв від нападників священиків ні про розбещення, ні про побої до них не надходило.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", Об'єднавчий собор, де оберуть предстоятеля нової української помісної церкви відбудеться 15 грудня в Києві.