RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

У Карпатах у двір приватного будинку впав метеорит: відео

У селі Карпат в один з дворів впав з неба метеорит, який викликав пожежу.

Про це повідомляє ТСН.

Інцидент стався у високогірному селі Замагора. Що впав метеорит налякав господаря будинку, а від сильно гучного звуку у нього заклало вуха. Падіння космічного тіла спричинило пожежу і на ділянці ледь не згорів гараж.

Господар будинку розповів про подію, показавши журналіста звичайний на вигляд камінь.

"Це як спалах, як світло фар, що я подумав - машина їде навколо будинку. Засвітитися і потім - удар. Десь так, як ялина впала. Перша думка була про те, що хтось не смішно жартує, а може і гранату кинули. Відразу я не міг зрозуміти. я цей вогонь загасив - а це шипить. я тоді в сніг лопатою виніс. остигає довго, десь 3-4 години", - сказав житель села Замагора Богдан Генсецкій.

Вже після цього Богдан в стелі гаража побачив дірку, яку пробив розпечений метеорит. Спочатку він удома і його односельці вирішили, що це запчастина з літака. Але варіант з метеоритом також обговорювалося. Богдан навіть намагався асколоть його, щоб подивитися, що всередині - але марно.

Журналісти взяли камінь, щоб показати вченим - погодилися проконсультувати фахівці Технічного університету нафти і газу. Професор кафедри екології ІФГТУНГ Олег Адаменко підтвердив, що в Замагора впав метеорит - швидше за все, мова йде про хондр вагою майже 2,5 кг. Це найпоширеніший тип кам'яних метеоритів.

"Коли він проходив атмосферу Землі, він розігрівався до декількох тисяч градусів. Відповідно, він оплавився. Тут я бачу камінь і залізо, нікель, тому він має таку вагу", - сказав Адаменко.

Як повідомляв "Апостроф", 4 серпня в Сургуті (Росія) впав метеорит. Відео падіння метеорита зняли очевидці.