RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Українців попередили про нову схему шахрайства: як не потрапити на гачок

В Україні почастішали випадки шахрайства з використанням мобільних номерів громадян.

Про це пише "Обозреватель".

Йдеться про отримання зловмисниками контролю над мобільними номерами громадян.

Найчастіше схема виглядає так: людям протягом короткого часу телефонують з різних номерів. Якщо людина передзвонює у відповідь, зловмисники це фіксують. Після цього вони телефонують операторам мобільного зв'язку від імені жертви, заявляючи про втрату СІМ-карти і проханням відновити номер. У свою чергу оператор для підтвердження особи власника просить вказати останні номери, на які були здійснені дзвінки з даного номера.

Володіючи інформацією про останні вихідні дзвінки жертви, шахраї можуть отримати контроль над номером її телефону, а також над прив'язаними до нього акаунтами в соціальних мережах і банківськими рахунками.

Щоб захиститися від шахраїв, необхідно виконувати кілька правил: не передзвонювати на залишені без відповіді виклики з незнайомих номерів; завести окремий "фінансовий" мобільний номер для входу в мобільний банкінг і важливі соціальні мережі; негайно повідомляти своєму оператору про підозрілі СМС.

Як повідомляв "Апостроф. Економіка", раніше державний "Ощадбанк" попередив клієнтів про шахраїв, які розсилають СМС-повідомлення для виманювання особистих даних і коштів.