RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вселенський патріархат оприлюднив текст томосу для ПЦУ українською мовою: документ

Вселенський патріархат опублікував текст томосу про надання автокефалії Православній церкві України.

Текст документа оприлюднено англійською, грецькою та українською мовами.

"Цим підписаним Патріаршим і Синодальним Томосом ми визнаємо та проголошуємо встановлену в межах території України Автокефальну Церкву нашою духовною донькою та закликаємо всі світовi Православнi Церкви визнавати її як сестру та згадувати під іменем "Святіша Церква України", як таку, що має своєю кафедрою історичне місто Київ, не може ставити єпископів чи засновувати парафiї за межами держави; вже існуючі відтепер підкоряються, згідно з порядком, Вселенському Престолу, який має канонічні повноваження в Діаспорі, бо юрисдикція цієї Церкви обмежується територією Української Держави", - йдеться у документі.

Із повним текстом документу можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, 9 січня, в Стамбулі члени Синоду Вселенського Патріархату підписали томос про автокефалію для Української церкви.

Як повідомляв "Апостроф", в неділю, 6 січня, Вселенський патріарх Варфоломій в своїй резиденції на Фанарі в Стамбулі вручив томос про автокефалію предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епифанию. У той же день його літаком привезли зі столиці Туреччини до Києва.