RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​Вчені зробили "екзотичне" відкриття, яке допоможе розгадати безліч таємниць

Нещодавно вчені, що працюють в рамках експерименту LHCb Великого адронного коллайдера, оголосили про виявлення цілого сімейства нових елементарних частинок з яких складається навколишнє нас матерія - пентакварків.

Про це пише dailytechinfo.

У природі існують кварки шести типів, які в науковому середовищі називаються терміном "аромат" - нижній, верхній, дивний, зачарований, чарівний і щирий. У кожного типу кварка є антипод, антикварк, ідентичний за масою і розмірами, але несе протилежний заряд. Коли кварки і антикварки зв'язуються за допомогою лептонів, вони формують частинки, відомі як адрони.

Сімейство частинок-адронів дуже велике, в нього входять баріони, що складаються з трьох кварків, куди входять протони, нейтрони і безліч інших "звичайних" частинок, мезони, що складаються з кварка і антікварка. До недавнього часу баріони і мезони були єдиними видами адронів, які фігурували в проведених експериментах, однак, в 2014 році на Великому адронному колайдері була виявлена частинка Z (4430) +, яка відноситься до сімейства тетракварк, тобто частинок, що складаються з чотирьох кварків, двох кварків і двох антикварків, якщо бути точніше.

І в 2015 році вчені експерименту LHCb оголосили про виявлення першого пентакварка, частинки, що складається з п'яти кварків, яка стала першим представником нового класу в сімействі адронів. Зараз в розпорядженні вчених є в 10 разів більше даних, що стосуються пентакварков, ніж у 2015 році, і це дозволило їм більш детально вивчити природу цих частинок.

Коли вчені зайнялися вивченням оригінального пентакварка, виявленого в 2015 році, вони знайшли дивовижний факт, цей пентакварк розпався на два пентакварка. Це дозволило вченим припустити, що оригінальна частка фактично була двома частками з однаковою масою, які об'єднались так, що вони стали з боку схожі на одну неподільну частку. Пізніше вчені виявили третій пентакварк, з масою, набагато меншою, ніж маса перших двох пентакварков. Але найцікавішим і несподіваним виявилося те, що всі три типи пентакварков складалися з однакового набору кварків - одного нижнього, двох верхніх, зачарованого кварка і зачарованого антікварка.

Вченим поки що невідомі подробиці внутрішнього устрою пентакварків, які, при однаковому кваркового складі визначають відмінності в їх властивості. Одним з уже висунутих припущень є те, що пентакварк дійсно може бути "злиплими" баріонами і мезонами, які формують щось на зразок молекули, пов'язаної способом, подібним способом зв'язку протонів і нейтронів в атомному ядрі.

Як повідомляв "Апостроф", в NASA назвали переможців конкурсу 3D-Printed Habitat Challenge, мета якого - розробити концепт житлового модуля для інопланетної бази на Марсі.