RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Затримання соратника Гіркіна у справі МН-17: з'явилися нові докази

Міжнародна група Bellingcat оприлюднила нові докази причетності екс-начальника ППО так званої ДНР Володимира Цемаха, якого викрала Служба безпеки України (СБУ), до катастрофи МН17 на Донбасі.

Відповідні матеріали розміщено на сайті Bellingcat.

Так, незважаючи на те, що адвокат Цемаха і його дочка спростовують його причетність до катастрофи лайнера на Донбасі, є достатньо відкритих джерел, які свідчать про те, що Цемах був командиром підрозділу протиповітряної оборони під час знищення MH17 і до 23 жовтня 2014 року.

Зокрема, в профілі в "Одноклассниках" Цемаха є фото за 24 серпня 2014 року, де його можна побачити біля зенітної гармати ЗУ-23.

На другому фото зафіксовано вантажівку, на якій написано "ПВО Сніжне ЗРК".

Крім того, екс-ватажок ДНР Ігор Гіркін заявляв, що Цемах був главою ППО в Сніжному "в липні-серпні 2014 року", вони тоді спілкувалися. В особистому військовому щоденнику Цемаха є запис за кінець липня 2014 року про використання деяких гармат ППО, в тому числі ЗУ-23.

Відзначається, що Цемах є важливим свідком у справі, але збивав МН17 не він - це зробили російські військові. Сам Цемах у 2015 році дав інтерв'ю російському націоналістичному виданню, в якому розповів про допомогу в приховуванні "Бука" після того, як він збив пасажирський лайнер.

Таким чином, він може виступити важливим свідком у справі про катастрофу МН17 - для суду будуть вкрай цінними його свідчення.

Раніше стало відомо, що Цемах забезпечував поставки військової техніки з Росії.