RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Український військовий розповів про операцію зі звільнення Горлівки

У 2014 році в українських військовослужбовців була можливість непомітно для ворога завести цілу колону в Горлівку і звільнити її.

Про це розповів в інтерв'ю "Апострофу" український військовослужбовець Іван Журавльов, який брав участь в боях за Саур-Могилу, а також був одним із трьох бійців, які підняли український прапор над Слов'янськом.

"Уже в Збройних силах, напередодні від'їзду на Саур-Могилу, ми отримали завдання знайти слабкі місця в обороні бойовиків в Горлівці. Тоді ще передбачалося, що ми будемо звільняти Горлівку. Маючи досвід збору розвідданих у Слов'янську, нам потрібно було зібрати таку ж інформацію у Горлівці. Ми висунулися в тил ворога, виконали завдання, але коли поверталися, то стало зрозуміло, що наша інформація перестала бути актуальною, бо саме в цей період 2014 року вже сипалася наша лінія фронту біля Сніжного. Вже почалося відведення наших військ. Варто було утримати саме Саур-Могилу, для чого необхідна була підтримка саме нашого підрозділу", - розповів військовий.

Він також зазначив, що можливість звільнити Горлівку все ж була, але це було дуже ризиковано.

"Я думаю, що ми знайшли те місце, куди можна було непомітно для ворога завести цілу колону. Ми вже знали, де знаходяться мінні поля, де вони підірвали мости, де створили перешкоди для просування важкої техніки, але ми намацали маршрут, по якому ми могли б зайти в тил бойовиків. Була така можливість. Але ще раз скажу, коли ми поверталися, то Росія вже почала перекидати на Донбас важку техніку, і свої підрозділи. Для того, щоб наш відступ був більш-менш рівномірним, треба було утримати Саур-Могилу, тому що на ній знаходилися наші коригувальники, і з цієї висоти можна було на великій відстані стежити за пересуванням російських військ", - підкреслив Іван Журавльов.

Детально про події в 2014 році на Саур-Могилі читайте в інтерв'ю "Апострофа": Ми довели, що росіяни своїх кидають - визволитель Слов'янська про бої на Донбасі.