RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Навідник ДНР, через якого загинули 10 спецназівців ЗСУ, може вийти на свободу: відео

У п'ятницю, 23 серпня, в Запорізькому апеляційному суді буде вирішуватися подальша доля навідника бойовиків Миколи Бутрименко: в наступному році обвинувачений у вбивстві десятьох українських воїнів може вийти на волю.

Про це повідомляє ТСН.

За інформацією слідства, Бутрименко в 2014 році став винуватцем смерті 10 українських спецназівців. Його не могли затримати два роки, спецназівці відстежували зрадника на окупованій території.

Суд виніс вирок - 8 років, що здивувало рідних і близьких загиблих. Судді виправдали бойовика в підозрі в теракті, засудивши лише за сплату самопроголошеній республіці податків - за фінансування тероризму. Хоча кілька свідків бачили, як фермер зі зброєю в руках разом з бойовиками полював на спецназівців.

Сам Бутрименко свою провину не визнає і на кожному засіданні просить суддю відпустити його на волю.

"64 роки, а я сиджу в цих стінах і стан здоров'я з кожним днем у мене погіршується. Прошу вас врахувати при винесенні вироку і мене, якщо можна, виправдати", - сказав Бутрименко.

23 серпня у суді Запоріжжя буде вирішуватися подальша доля фермера Бутрименко. Якщо рішення Куйбишевського суду залишиться без змін, то вже в наступному році обвинувачений вийде на волю.

За словами колишнього заступника командувача ССО Сергія Кривоноса, це призведе до нечуваних наслідків.

"Завдяки таким діям йде дескредітація попередніх п'яти років боротьби. І ті судді, які приймають такі рішення, я задаю питання, на чиєму вони боці? За що гинуть люди?", - сказав він.

Також свою думку висловив і військовий юрист Максим Діжечко: "Прогнози невтішні". Він аналізує подібні справи і, як правило, дорогі адвокати злочинців розбивають звинувачення через неякісний збір фактів, а корумповані суди доводять фіаско прокурорів до логічного завершення. Як було з навідником терористичних "Градів" в Маріуполі, і з проросійськими активістами в Одесі, які вийшли на свободу в цьому році. Цілком ймовірно, що Бутрименко стане наступним.

Нагадаємо, 23 липня 2014 року над селом Дмитрівка Донецької області бойовики збили два українських штурмовика СУ-25. На порятунок пілотів вийшли дві групи спецназівців Сил спеціальних операцій (ССО) ВСУ. 29 липня в районі селища Латишева загін з 19 десантників зупинився на фермі місцевого жителя Миколи Бутрименко, який і запропонував їм нічліг, а сам покликав бойовиків зі Сніжного. Тоді українські бійці не підозрювали про засідку терористів. Внаслідок цього 10 українських бійців загинули, п'ятеро потрапили в полон, і лише чотирьом з боями вдалося вирватися з пастки.

Як повідомляв "Апостроф", в Києві апеляційний суд за клопотанням прокуратури відпустив сепаратиста Сергія Гнатьєва, який напав з ножем на бійця добровольчого батальйону ОУН Віталія Регора і був засуджений на 8 років.