RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Збирався підірвати аеродром: в Україні спіймали небезпечного диверсанта з Росії, відео

В Україні правоохоронці затримали росіянина-диверсанта, який готувався до теракту.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ТСН.

Леонід Харитонов три роки тому переїхав з Санкт-Петербурга (Росія). В Україні він одружився на жінці, що здивувало родичів, сусідів, та й саму його дружину Вікторію Панченко.

"Він хотів саме з українкою чогось, хочу з українкою, і все, і це мене насторожило", - зазначила жінка і додала, що вони не жили як чоловік і дружина.

Вікторія жителька села, вона проживала поруч зі стратегічним об'єктом в Умані, а Харитонов вчений-хімік. Якось у них з дружиною стався серйозний конфлікт, коли чоловік не зміг знайти свій довідник по хімії. Він буквально з кулаками накинувся на дружину, ледь її не вбивши. Він кинувся на жінку з сокирою в руках, а вона звернулася в поліцію. Тоді росіянином зацікавилася контррозвідка. В його будинку встановили приховану камеру. Техніка зафіксувала такі розмови Леоніда Харитонова: "падло говнист... Тільки ти повернешся, воно тобі ніж в спину... Ось такі вони тварі. Вони всі такі. Всі, всі. Всі без виключення, сто відсотків. Сто і нуль-нуль-нуль. Вони всі суки. Ось стоїш в черзі, а за тобою дідок стоїть, фашист недобитий, білявий такий, ну, чисто, каратель!"

Як стало відомо, Леонід Харитонов - співвласник російської хімічної фірми, працював в Америці, був керівником середньої ланки в потужному російському оборонному концерні "С.Е.Д".

Шлюб диверсанта став ідеальним прикриттям для легалізації в Україні. Він давав можливість отримати вид на проживання і осісти поруч з військовим аеродромом.

Харитонов влаштував у своєму будинку хімічну лабораторію і виробничу лінію вибухівки. Він легко робив вибухонебезпечні речовини - такі, що небезпечніші тротилу. Потім він почав збирати пекельну машинку. Про кожний етап своєї лабораторної роботи звітував на російський телефонний номер - набором кодових слів. Правоохоронці вирішили не чекати завершення "роботи" росіянина, що могло призвести до жахливих наслідків. Тому Харитонова затримали.

У досвідченого хіміка знайшли сигарети, які нашпиговані вибухівкою. Майор Олексій Голубенко заявив, що Харитонов геній вибухотехніки. Досвідчений сапер вперше побачив такий пристрій. Убивча сигарета була лише її детонатором: "Вона жевріла, горіла дев'ять хвилин, потім вогонь доходив до вибухової речовини, вона вибухала і викликала інший вибух".

Дев'ять хвилин - це час на втечу. Харитонов розрахував все до секунди. Саме стільки йому було потрібно, щоб, підпаливши детонатор, відійти на безпечну відстань. Він не був одинаком, а мав кураторів, які давали йому завдання і переводили гроші на картки, значні суми, після виконання диверсії він планував виїхати за кордон.

Підривник цікавився квитками в Гонконг. Гроші на втечу тримав буквально під боком - півмільйона рублів.

Вдома у Харитонова знайшли карти з зазначеним найважливішим військовим об'єктом - уманьський аеродром. Там базуються бойові вертольоти. Над будинком Харитонова постійно чути гул моторів. Майже щодня йде підготовка пілотів. Він півроку спостерігав за величезними цистернами, визначався з кількістю вибухівки. У металевих циліндрах - сотні тон авіаційного палива. Але головне сховище пального приховане від очей під землею. Вибух на поверхні став би детонатором для рідкої підземної бомби, потужність якої важко спрогнозувати.

У разі вибуху могла загинути значна кількість військовослужбовців. Вибухівка ГМТД не залишає слідів, тому цю вибухівку так люблять терористи.

"Вибухотехніки кажуть - всі складові для вибухівки є у вільному обігу. Заборонити їх продаж нереально, тому що це побутова хімія. Однак, в країнах Заходу, які є мішенями для терористів, оптовий покупець прекурсорів завжди потрапляє в поле зору спецслужб. У нас же навіть війна не змусила ввести надійний контроль над ринком хімічних речовин", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", 12 жовтня в окупованому Донецьку прогриміли два вибухи, в результаті яких постраждали чотири людини, в тому числі дитина.