RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

​На Волині маленька дитина підхопила небезпечну хворобу: тривожні дані і відео

На Волині у маленької дитини лікарі діагностували страшну хворобу - поліомієліт.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ТСН.

Такий діагноз поставили вперше за два останні роки. Поліомієліт - важка хвороба, яка призводить до інвалідності або навіть смерті. Її діагностували у 2-річного хлопчика Михайла, який не був вакцинований.

У малюка не слухаються пальці лівої руки, він не може ходити і навіть сидіти. Його раптово паралізувало в липні цього року.

"Тільки ніжку почало в понеділок вранці, а вже у вівторок - вже дві ніжки він не міг ходити, а в середу він навіть не міг сидіти і нас перевели в реанімацію", - розповіла мама Аліна Ліхван.

За словами завідувача інфекційного відділення Ратнівської районної лікарні Миколи Бегаля, поставити діагноз спочатку завжди складно. Дитину відразу доставили в обласну лікарню, і лише за кілька місяців було підтверджено лабораторно, спочатку в Києві, а потім і в Гельсінкі - параліч у дитини є наслідком поліомієліту.

"В даному випадку виявився позитивний аналіз, це ні в якому разі не дикий вірус, а вакцинний", - підкреслила лікар-епідеміолог Волинської обласної лабораторного центру МОЗ України Валентина Новачевська.

Йдеться про вакциноасоційований паралітичний поліомієліт - це гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були в контакті з щепленими.

"У цьому селі проводили щеплення оральною вакциною проти поліомієліту, живою. Виділяється вакцинний вірус після щеплення, це норма, при контакті він може передаватися", - пояснила Новачевська.

Михайло не був щеплений від поліомієліту і, найімовірніше, заразився від когось з дітей, яких вакцинували в селі. Сама ж мама не проти щеплень - старший 6-річний Арсен отримав 4 дози вакцини від поліомієліту. Влітку ж його і молодшого Михасика не вакцинували, тому що обидва хворіли.

"Ми вже цей рік, ми цілий рік з лікарень не вилазили. У нас тільки пройде тиждень - і знову щось, я просто не могла", - зізналася мама.

На сайті міністерства охорони здоров'я пишуть, що ризик таким чином заразитися мінімальний - один випадок на 7-14 мільйонів. І саме через це, в якихось заборонах і карантинах немає необхідності. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії і слину, найчастіше - через брудні руки, заражену їжу і воду. Найбільш уразливі - діти до 5 років. Єдиний спосіб запобігти хворобі - це вакцинація. Шість доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. Два перших щеплення вводять ін'єкційно в два і чотири місяці. Інші чотири дози - орально живою вакциною в півроку, в 18 місяців і в 6 та 14 років. Щодо прогнозів у випадку з Михайлом лікарі дуже обережні, хоча і спостерігають позитивну динаміку.

"Наростає сила м'язів ручок, ніжок, рефлекси нормалізуються, мова нормалізується, тому навіть було порушення мови", - заявив завідувач педіатричного відділення Ратнівської районної лікарні Ігор Колотюк.

Ліків від поліомієліту немає, одна надія - на реабілітацію, на яку сім'я витрачає всі свої заощадження. Тато, який до сих пір їздив на заробітки, тепер змушений бути вдома, щоб допомогти дружині.

"Постійні зарядки будинку, масажі робимо в лікарні і вдома самі, дивилися, як воно робиться", - розповіла сім'я Михайла.

Як повідомляв "Апостроф", відомий лікар Євген Комаровський розповів про те, як захиститися від грипу.