RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

В Ірані розбився літак МАУ: усі подробиці трагедії - фото, відео і списки загиблих

У Тегерані (Іран) зазнав аварії український літак, на борту якого знаходилися 167 осіб. Судно після падіння загорілося, всі загинули. Серед загиблих більшість громадян Ірану і Канади - повний список загиблих в авіакатастрофі літака МАУ тут.

"Апостроф" стежить за всіма повідомленнями про НП.

17:01. мати одного з загиблих стюардів зізналася, що напередодні у неї було погане передчуття

16:14. група вилетить до Тегерану пізно увечері 8 січня

16:02. Уряд прийняв рішення про відправлення пошуково-рятувальної групи до Ірану. Група готується до вильоту для здійснення спільних заходів з розслідування причин трагедії і репатріації тіл загиблих громадян України.

15:37. якщо літак збила ракета, то дані можуть бути оприлюднені США, оскільки американці вели спостереження над аеропортом в Тегерані. Про це повідомляє "Обозреватель" з посиланням на джерела в українських спецслужбах

15:04. в іранському агентстві новин ISNA повідомили, що розшифровка даних бортових самописців літака Boeing 737, що виконував рейс Тегеран - Київ, буде проходити в Ірані

14:42. Україна та Іран будуть координувати подальші дії слідчих груп по справі аварії літака. Про це заявив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко на своїй сторінці в Twitter.

"Домовилися тісно координувати подальші дії наших слідчих груп, щоб визначити причину жахливої авіакатастрофи рейсу PS 752 в Тегерані", - підкреслив Пристайко.

14:35. українці несуть квіти до посольства Ірану у Києві

14:11. експерт з питань близькосхідної політики Ілля Куса озвучив чотири версії трагедії.

1. Технічна несправність, як багато хто каже.
2. Удар ракетою. Те, що творилося з 1 ночі до 4 ранку цілком могло зачепити будь-який літак. У небі ракети, літаки-перехоплювачі підняті в повітря, системи ППО на стрьомі. А літаки продовжували вилітати з Тегерана.
3. Теракт на борту. Знову ж таки, в контексті того, що відбувається, з огляду на наелектризованість атмосфери в регіоні і масову істерію в Іраку та Ірані, все можливо.
4. Зіткнення з дроном. Найімовірніше, американським. Їх там в небі було багато відразу після ракетних ударів. Вони невеликі, їх складно помітити.

13:31 Офіс генерального прокурора почав досудове розслідування за фактом аварії літака "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран.

"Метою розслідування є встановлення фактів, які призвели до загибелі, за попередніми даними, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед них були українці", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що дані внесені в ЕРДР по ч. 3 ст. 276 КК (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що спричинило загибель людей).

Тим часом оприлюдено списки пасажирів лайнера.

13:26 Очевидець розповів росЗМІ, що український лайнер, який сьогодні розбився в Ірані, загорівся ще в повітрі:

"Правий борт і хвіст літака були повністю охоплені вогнем. Я думаю, пілот робив все можливе, щоб літак не впав на житлові будинки. У 20-30 метрах від тих будинків борт впав у парку Лалі, знісши огорожу футбольного поля, а потім вибухнув і згорів. Ці 500-600 метрів усіяні фрагментами мертвих тіл, які неможливо впізнати".

13:12 На сайті авіакомпанії МАУ опублікували офіційний список загиблих членів екіпажу.

13:10 Уряд надасть необхідну допомогу сім'ям загиблих в авіакатастрофі в Ірані. В аеропорту "Бориспіль" вже працюють психологи і медики для надання допомоги сім'ям загиблих, заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. На місце аварії відправлять групу для допомоги в пошуковій операції.

Авіасполучення між Україною та Іраном буде припинено о 00:00 9 січня 2020 року. В Україні Державіаслужба проведе позапланові перевірки стану безпеки польотів МАУ, а Генпрокуратура вже почала досудове розслідування авіакатастрофи.

За терміновим довідками можна звертатися на гарячу лінію МЗС по телефону +38 (044) 238 16 57.

12:55 За даними Reuters, Іран відмовився надавати Україні "чорні ящики". Це пов'язано з тим, що додаток HP 13 до Конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року говорить про те, що держава місця трагічної події призначає розслідування обставин авіаційної події та несе відповідальність за проведення такого розслідування, проте вона може передати цілком або частково проведення цього розслідування іншій державі або регіональній організації з розслідування авіаційних подій та інцидентів за взаємною домовленістю та згодою.

12:45 Авіакомпанії припиняють польоти над Іраном і змінюють маршрути рейсів на Близькому Сході.

Так, польоти в повітряному просторі Ірану і Іраку вже скасували американські і українські авіакомпанії, Air France, Singapore Airlines, China Airlines, Lufthansa, Malaysia Airlines, Emirates, Flydubai і казахстанська SCAT.

Маршрути також змінили Air Canada і Srilankan Airlines. Рейси Урумчі - Тегеран скасувала China Southern Airlines.

12:38 Родичів загиблих у катастрофі літака відвезли з аеропорту "Бориспіль".

12:20 Україна призупинила польоти над Іраном до з'ясування причин авіакатастрофи в Тегерані.

12:15 Двоє людей не сіли на рейс МАУ, який зазнав аварії недалеко від Тегерана, заявили в РНБО України.

12:04 Шведське МЗС підтвердило загибель своїх громадян під час аварії літака в Ірані. За попередньо озвученими даними, загинуло 8 громадян Швеції.

11:56 Пілот літака Boeing 737 авіакомпанії МАУ, який розбився в Тегерані, не сповіщав про помилку, пише інформаційне агентство Reuters, посилаючись на дані іранських ЗМІ.

11:51 Посольство України в Тегерані спочатку виключило версію про теракт, проте потім це повідомлення видалили.

"За попередньою інформацією, літак розбився в результаті аварії двигуна з технічних причин. Зараз версія теракту виключається", - говорилося в початковій версії повідомлення.

Зараз на сайті дипмісії повідомляється, що інформація про причини авіакатастрофи з'ясовується комісією.

11:26 Глава Управління цивільної авіації Ірану повідомив, що виявлено другий "чорний ящик" літака, що розбився під Тегераном.

11:22 Видимість і хмарність над аеропортом у Тегерані в момент катастрофи лайнера оцінювалася як нормальна і становила як мінімум 10 км, повідомляє Flight Aware.

11:01 Один з "чорних ящиків" лайнера, що розбився під Тегераном, знайдено в хорошому стані, заявив офіційний представник Ірану в міжнародній організації ІКАО. Також з'явилося відео реконструкції польоту.

10:52 Шансів впізнати кого-небудь із загиблих після краху українського лайнера в Тегерані немає через пожежу, що сталася на борту, заявили в організації "Червоний півмісяць".

10:40 Іранське інформаційне агентство IsnaMedia опублікувало фото з місця пошукової операції на місці катастрофи українського літака під Тегераном.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

10:38 Український літак авіакомпанії МАУ, який розбився вранці 8 січня над Тегераном, встиг набрати висоту 2 400 м перед катастрофою. Тому ймовірність помилки пілотів мінімальна, заявив віце-президент з льотної роботи МАУ Ігор Сосновський.

10:36 Президент Володимир Зеленський доручив провести розслідування катастрофи літака авіакомпанії МАУ, а також перевірити всі літаки цивільної авіації України.

10:20 До українського літака, який розбився в Ірані, не було зауважень під час перевірки, а також перед вильотом, заявив технічний директор авіакомпанії МАУ.

09:56 Лайнер, що впав в Тегерані, пройшов перевірку 6 січня, повідомили в прес-службі авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України". Boeing 737 виготовили в 2016 році і отримали безпосередньо з заводу концерну. Авіакомпанія вирішила призупинити виконання рейсів у Тегеран на невизначений термін.

09:50 Почався брифінг МЗС України з приводу катастрофи літака МАУ в Ірані.

09:49 Україна направить фахівців для допомоги в розслідуванні авіакатастрофи в Тегерані, заявив прем'єр країни Олексій Гончарук.

09:47 Оприлюднено список загиблих громадян України після краху лайнера в Тегерані:

Сергій Хоменко;

Катеріна Стадник;

Марина Микитюк;

Валерія Овчарук;

Володимир Гапоненко;

Юлія Сологуб;

Ольга Кобюк;

Олена Малахова;

Олексій Наумкін;

Ігор Матків;

Денис Лихно.

09:37 Влада Ірану вважає причиною катастрофи українського літака Boeing 737 технічну несправність, яка спровокувала пожежу в моторному відсіку лайнера, заявив голова Центру зв'язку та інформації міністерства автомобільних доріг і міського розвитку Ірану Касим Біхі.

"Український літак вилетів сьогодні вранці з Тегерана в столицю України Київ і зазнав аварії біля міста Парандій у провінції Тегеран через пожежу", - сказав він.

Іранський чиновник також відкинув версію про те, що літак могли збити.

"Якби катастрофа сталася через ракету, літак вибухнув би в небі", - додав Касим Біхі.

09:11 Версія теракту на борту літака, який розбився на борту під Тегераном, виключається, заявило посольство України в Ірані.

09:08 Президент України Володимир Зеленський повідомив, що доручив РНБО створити оперативний штаб. Вже готові спецборти для того, щоб забрати з Ірану тіла загиблих. Чекають рішення іранської сторони. Одержати більш детальну інформацію по трагедії можна на гарячій лінії МЗС по телефону +38 (044) 238 16 57.

08:47 Опубліковано попередній список загиблих пасажирів в авіакатастрофі українського літака МАУ в Ірані.

- громадяни України - 15.

- громадяни Ірану - 71.

- громадяни Канади -73.

- громадяни Німеччини - 4.

- громадяни Великобританії - 3.

- громадяни Швеції - 8.

- громадяни Афганістану - 6.

08:45 Володимир Зеленський у терміновому порядку повертається в Україну з Омана, повідомили в ОП.

08:40 У РНБО України заявили, що на борту літака, що розбився в районі Тегерана, було 168 пасажирів, які пройшли реєстрацію, і 9 членів екіпажу.

08:38 Останні дані про "Боїнг", що впав:

- Глава управління НС Ірану заявив, що більшість пасажирів українського "Боїнга 737" були громадянами Ірану.

- Причиною катастрофи став спалах двигуна і невдала спроба пілота взяти лайнер під контроль, про це розповів офіційний представник аеропорту Тегерана.

- Чорні ящики знайдені і передані до відповідних служб.

08:27 Уламки українського лайнера, який впав, продовжують горіти, рятувальники намагаються загасити їх.

08:05 Офіційний представник тегеранського аеропорту повідомив, що загоряння двигуна стало причиною аварії пасажирського літака.

07:58 Президент України Володимир Зеленський відреагував на аварію українського літака в Тегерані (Іран), в результаті якої загинули всі пасажири і члени екіпажу.

"Страшна звістка з Близького Сходу. Сьогодні вранці після зльоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні (м Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" зазнав катастрофи і впав недалеко від аеропорту. За попередніми даними, всі пасажири і члени екіпажу загинули", - зазначив Зеленський.

Глава держави підкреслив, що українське посольство уточнює інформацію про обставини трагедії і списки загиблих і висловив співчуття рідним і близьким усіх пасажирів і членів екіпажу.

07:47 Заступник директора Департаменту - начальник Управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич повідомив "Інтерфакс-Україна", що, за попередньою інформацією, пасажири і екіпаж пасажирського літака "Міжнародних авіаліній України", що розбився в Тегерані, загинули.

"За попередньою інформацією представника авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", 8 січня 2020 роки після зльоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні (м. Тегеран) пасажирський літак авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав недалеко від аеропорту. За інформацією, яка уточнюється, пасажири вказаного рейсу і екіпаж загинули. Уточнена інформація по загиблих громадянах України буде відправлена додатково", - сказав він.

Кирилич уточнив, що в Департаменті консульської служби створено оперативну кризову групу, телефон гарячої лінії - 238 17 77.

07:40 У аеропорту "Бориспіль" на табло з'явилася інформація про те, що рейс скасували.

07:25 Глава Тегеранського центру невідкладної допомоги заявив, що тіла загиблих буде важко впізнати через високий ступінь пошкоджень. Зараз рятувальники збирають тіла людей на території близько двох гектарів, щоб передати їх судмедекспертам.

07:21 Глава управління НС Ірану підтвердив, що ніхто з тих, що перебували на борту українського літака, який впав, не вижив.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

07:12 В іранських екстрених службах повідомили, що врятувати людей з українського лайнера не вдалося через сильний вогонь.

За однією інформацією, літак впав через технічні причини. У той же час іранські ЗМІ говорять, що літак був помилково збитий іранськими ППО.

06:48 Всі люди на борту українського лайнера, що впав у Ірані, загинули, повідомляє іранське ТБ.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

06:12 За даними агентства, "Боїнг 737", що належить авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", розбився через технічні проблеми відразу після зльоту. Додаткової інформації на даний момент немає, але очевидці публікують у соцмережах відео з місця НП.

Відзначається, що доля пасажирів судна невідома, але його крах не має відношення до загострення в регіоні обстановки і обстрілів американських військових баз іранськими ракетами.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на заході Судану в Ель-Генейні зазнав катастрофи військовий літак "Антонов". За останніми даними, загинули всі 15 осіб, які перебували на борту.