RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

США у вогні: масові протести і заворушення через вбивство охопили всю країну, фото і відео

Американське суспільство сколихнуло вбивство поліцейськими афроамериканця в Міннеаполісі. Після того, як піднялася хвиля протестів, офіцер поліції Дерек Човін був заарештований. Чотирьох поліцейських звільнили. У місті ввели комендантську годину і режим надзвичайної ситуації. Протести швидко поширилися по всій країні і частково вилилися в безлади і мародерство. "Апостроф" зібрав всі подробиці.

Вбивство Джорджа Флойда. Що сталося

46-річний Флойд помер 25 травня після того, як білий поліцейський Дерек Шовен повалив його на асфальт обличчям вниз, сів зверху, затиснув шию ногою і утримував в такому положенні декілька хвилин. В результаті той задихнувся.

Пізніше стало відомо, що у поліцейського великий послужний список з десятками скарг громадян і випадок стрілянини по підозрюваному. За деякими даними, він виявився причетним до трьох смертельних випадків, які сталися під час затримань афроамериканців.

Зараз він перебуває під вартою. Як каже губернатор Міннесоти Тім Уолз, що арешт є "хорошим першим кроком до справедливості".

Як кажуть свідки, коли Шовен душив Флойда, той просив його про пощаду.

За очікуваннями фахівців, покарання для поліцейського буде серйозним. Прокурор зазначив, що Шовен діяв диким способом, не звертаючи уваги на людське життя.

Тим часом лікарі підтвердили, що у Джорджа Флойда були серйозні серцеві захворювання. Медики встановили, що Шовен тримав коліно на шиї Флойда протягом восьми хвилин і 46 секунд - майже три хвилини після того, як афроамериканець перестав подавати ознаки життя.

В YouTube також опубліковано відео з моментом вбивства Флойда. Як стверджують очевидці, його останніми словами були: "Я задихаюся".

Реакція Трампа

Після того, як місто охопили заворушення, президент США Дональд Трамп пригрозив ввести війська в Міннеаполіс.

Також глава держави говорив, що вважає цей інцидент "жахливим". За словами Трампа. він говорив по телефону з родиною Флойда, членів якої він назвав "приголомшливими людьми".

Крім того, вбивство викликало обурення політиків і громадськості в США.

Масові заворушення і мародерство

Заворушення по всій країні тривають з 25 травня, саме в цей день сталася трагедія. В останні дні на великі акції протесту вийшли в шести штатах. Також незадоволені громадяни виходили на вулиці в штатах Колорадо, Джорджія, Іллінойс, Айова, Індіана, Кентуккі, Луїзіана, Массачусетс, Мічиган, Міннесота (Міннеаполіс), Невада, Північна Кароліна, Огайо, Техас, Вірджинія.

Atlanta
1 / 1
Brooklyn
1 / 1
Colorado
1 / 1
Dallas
1 / 1
Fort Wayne
1 / 1
Houston
1 / 1
Las Vegas
1 / 1
Las Vegas_
1 / 1
Los Angeles
1 / 1
Minneapolis
1 / 1
Minneapolis_
1 / 1
Minnesota
1 / 1
Oakland
1 / 1

Як уже заявив мер Міннеаполіса Джейкоб Фрей, четверо поліцейських, причетних до інциденту, були звільнені.

Як пишуть американські ЗМІ, в Детройті під час заворушень був застрелений 19-річний хлопець. У поліції кажуть, що в топу стріляли не правоохоронці, а хтось невідомий.

У Міннеаполісі вже пройшов ряд затримань тих, хто ігнорував заклики поліцейських розійтися. Там були випадки стрілянини по поліцейських.

У Лас-Вегасі деяких учасників акції заарештували. Це сталося після захоплення частини легендарної смуги Лас-Вегас-Стріп.

У штаті Джорджія губернатор оголосив надзвичайний стан, до розгону мітингувальників залучили 500 працівників нацгвардії.

У Далласі офіцер поліції отримав травми. Деякі протестувальники кидали цеглини в офіцерів.

ЗМІ пишуть, що ситуація вийшла з-під контролю.

Крім того, по всій країні зафіксовані випадки мародерства.

Деякі зловмисники користуються ситуацією і грабують магазини.

Тим часом в Міністерстві юстиції США говорять, що справа про вбивство Джорджа Флойда оголошена особливо важливою.

Силові відомства вже присвоїли пріоритетну значимість, вона доручена слідчим ФБР, які повинні встановити, чи порушили офіцери поліції своїми діями закон.