RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Буковина і Прикарпаття тонуть, люди втрачають все: страшні фото і відео розгулу стихії

На Буковині та Прикарпатті через потужні зливи річки і гірські струмки вийшли з берегів, паводок призвів до масштабних руйнувань в регіоні.

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Що відбувається на Прикарпатті

На території 15 адміністративних районів (Верховинський, Тлумацький, Снятинський, Коломийський, Тисменицький, Долинський, Калуський, Богородчанський, Рожнятівський, Надвірнянський, Коломийський, Косівський, Галицький райони, Івано-Франківська та Яремчанська міська рада) в 165 населених пунктах підтоплено 4596 житлових будинків; 6 ФАП і 1 АТС; 8873 присадибних ділянок; 3002 підвальних приміщень; 3083,56 га с / г угідь; зруйновано 110 км автодоріг; пошкоджено 427,5 км автодоріг; зруйновано 90 мостів пошкоджено 130 мостів відселені 285 осіб; зруйновано 1850 м берегоукріплень.

Станом на ранок 24 червня рятувальники 107 разів виїжджали на допомогу постраждалим від негоди всього залучено 255 одиниць техніки та 1090 осіб, з них від Управління ДСНС в області 125 одиниць техніки і 490 осіб особового складу.

Рятувальники відкачали з 50 дворів приблизно 9700 куб. води, расчістелі 5 ділянок автомобільних доріг від зсуву протяжністю 75 м, прибрали 12 повалених дерев проїжджих частин доріг, евакуювали із зони підтоплення 285 осіб і врятували 56 осіб, надали допомогу по буксируванню із зони затоплення водіям 6 транспортних засобів, в яких знаходилося 11 осіб і 2 собаки. Завантажені в вертоліт ДСНС України 2150 кг продуктів харчування (борошно, цукор, крупи, хліб) для жителів Верховинського району, з якими через негоду було відсутнє транспортне сполучення.

За даними управління цивільного захисту Івано-Франківської ОДА, станом на ранок 24 червня відомо про підтоплення 4596 житлових будинків у 161 населених пунктах Прикарпаття.

Проблеми на дорогах регіону

Крім того, через підняття рівня води в річці Дністер в місті Галич перекрито рух на автомобільному мосту через Дністер на трасі Н-09 "Львів-Івано-Франківськ". Об'їзд - через Калуш і Стрий.

На Верховинщині відбувся зсув верхнього шару ґрунту в селі Буковець. В результаті дорогу державного значення Р-24 "Татарів - Кам'янець-Подільський" перекрито повністю.

Місцеві жителі діляться в соціальних мережах фото і відео наслідків стихії, яка крім іншого, призвела до кількох ДТП. А якийсь сміливець вирішив влаштувати сплав по водоспаду Пробій.

Небезпека не минула

Як попередили рятувальники, до 25 червня включно, при сильних зливах залишається ймовірність формування значного місцевого та схилового стоку, в гірських районах утворення селевих потоків, може мати негативні наслідки.

Що відбувається на Буковині

В результаті спаду рівня води в річці Черемош на відрізку с. Мілієве - с. Банилів Вижницького району пошкоджено дамбу, стався прорив дамби на ділянці близько 20 м. У результаті події сталося підтоплення 18 будинків і 29 дворогосподарств у с. Баніловв і 10 будинків і 14 дворогосподарств у с. Слобода-Банилів, більше 1 га сільгоспугідь.

Під час проведення аварійно-рятувальних робіт співробітники Служби порятунку врятували 13 осіб - 9 з них в с. Банилів і ще 4 людини в с. Слобода Банилів. Рятувальники надали їм необхідну допомогу і транспортували в безпечні місця, визначені органами місцевої влади.

Також тривають аварійно-рятувальні та відновлювальні роботи по зміцненню тіла дамби в місті Вижниця.

Пошкоджено газопровід

Керівник Регіональної газової компанії Олег Ніконоров заявив, що Чернівці і найближчі села можуть відключити від газопостачання через паводок, який пошкодив газопровід. Ніконоров зазначив, що зараз Чернівці забезпечуються газом з резервного напрямку.

Що відбувається у Львівській області

23 червня в результаті ускладнення погодних умов, які супроводжувалися сильними дощами, в с. Зарічне Стрийського району, розлилася річка Турянка. Підтоплено близько 100 житлових будинків, 105 господарсько-нежитлових споруд, недіюча школа, ветеринарний пункт, 2 продуктових магазина, клуб-бібліотека.

За допомогою човнів і рятувальних жилетів врятовано 3 особи: чоловіки 1971 року народження, жінку 1974 року і жінку 1960 року народження, яка звернулася за медичною допомогою в стані шоку.

На в'їзді в с. Зарічне стався перелив р Свічка через дорогу, протяжністю 25 м.

У постраждалий регіон летять прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков

Глава уряду і міністр МВС, в підпорядкуванні якого знаходиться і ГСЧС, оглянуть райони Івано-Франківської області і проведуть нараду з подолання стихії.

Як повідомляв "Апостроф", знаменитий український курорт Буковель затопило в результаті паводку, постраждали гірські райони.