RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Річниця загибелі на Донбасі Василя Сліпака: фото, відео та біографія Героя України

29 червня в Україні вшановують пам'ять Василя Сліпака - українського оперного співака та воїна, захисника України, який загинув на Донбасі у 2016 році.

Про це повідомляє "Апостроф".

Василь Сліпак - український оперний співак, соліст Паризької національної опери, волонтер, учасник бойових дій на Донбасі, позивний "Міф".

Народився він у 1974 році у Львові. Все його життя було пов'язане зі співом. Дев'ятирічним хлопчиком він почав співати у Львівській державній академічній хоровій капелі "Дударик". Виступав на провідних концертних майданчиках як України так і світу. Потім закінчив Львівську консерваторію.

У 1997 році пройшов конкурс на вступ до складу Паризької національної опери. Почав успішну сольну кар'єру у Франції.

Майже 20 років Василь Сліпак прожив за кордоном. Свої останні концерти співак дав 25-27 травня 2016 року в храмі Святої Трійці в Ліоні (Франція).

Був відомий своєю волонтерською діяльністю, благодійністю.

Під час Революції гідності не міг вилетіти до Києва, оскільки у нього був контракт з оперою у Франції. Однак став активним учасником всього, що відбувалося в діаспорі: підтримав Паризький євромайдан, постійно відправляв на Майдан передачі з гуманітарною допомогою, збирав гроші, влаштовував благодійні концерти.

Коли на Донбасі почалася війна, створив благодійну організацію "Українське братство", допомагав українським захисникам, познайомився з воїнами Добровольчого українського корпусу "Правий сектор", потім сам приєднався до них. "Я пропустив Майдан, але війну не пропущу", - сказав Василь.

Він тричі був на фронті. Вперше поїхав на війну в травні 2015 року. Воював у Пісках, в районі Донецького аеропорту. Брав участь в боях за Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Другий раз поїхав на фронт у вересні 2015 року, у Водяне, на лінію зіткнення, в жовтні повернувся в Париж.

У червні 2016 роки знову поїхав на Донбас. Планував залишитися там на півроку. Але 29 червня 2016 загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

Поховали героя на Личаківському кладовищі Львова. У лютому 2017 року Василю Сліпаку посмертно присвоєно звання Героя України.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стала відома цікава деталь в біографії Василя Сліпака.