RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У чому особливість отруєння Навального і як це відіб'ється на Росії: в Німеччині дали пояснення

Отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, який зараз перебуває в комі в берлінській клініці, відрізняється від попередніх розправ в Росії над політичними опонентами.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав німецький політолог, експерт з питань російського ультранаціоналізму і авторитаризму Андреас Умланд.

"У Росії не вперше позбавляються від політичних опонентів. Згадати хоча б Ганну Політковську, Володимира Кара-Мурзу або Бориса Нємцова. Але особливість в тому, що Навальний зараз дуже значний політичний опонент, на відміну від Нємцова, який був далеко не таким значущим в момент вбивства. Ну і друга особливість, що речовина "Новачок" - це особливо агресивна отрута", - зазначив політолог.

"Випадок застосування "Новачка" на території Росії, поруч зі своїми ж громадянами - це прояв цинічності і безпардонності. Але, хоча це прозвучить і цинічно, у росіян зараз той лідер, якого вони заслуговують. Це не тільки моя особиста думка. Але логіка подій така. Іноземці завжди будуть дивитися на ситуацію в Росії як дуже сумну, але все-таки чужу справу. Змінити щось - це завдання не для Заходу. Росіяни самі повинні розібратися.

Звичайно, росіяни будуть все в звичному для себе стилі оскаржувати - "а чи була людина отруєна? А чи був "Новачок"?". Інформаційне поле будуть перевантажувати конспірології. Мовляв, німці підробили аналізи, люди Навального самі його отруїли. Але, думаю, в "Шаріте" підозрювали, з якою отрутою мають справу і були готові знайти те, що вони знайшли", - сказав Умланд.

Він також підкреслив, що отруєння Навального стало в Німеччині важливою новиною і зараз це обговорюється на рівні прес-секретаря канцлера і міністра закордонних справ.

"Я не думаю, що якось зміняться позиції Німеччини щодо "Північного потоку -2". Ангела Меркель вже сказала, що розрізняє ці дві теми і не готова їх пов'язувати. Я думаю, що в кінцевому рахунку це підірве ще більше репутацію Росії та особисто Путіна в Німеччині. Але санкції, якщо взагалі будуть, введуть тільки щодо окремих осіб, яких підозрюють в причетності. Їм можуть закрити в'їзд в ЄС. Наприклад, секторальних нових санкцій я не очікую. Зрештою, це внутрішні справи Російської Федерації" , - сказав Умланд.

Як повідомляв "Апостроф", уряд Німеччини заявило, що Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною, яка за складом схожа на "Новачок".