RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Пожежа в "будинку для літніх людей" в Харкові: фото, відео, реакція влади та інші подробиці

У Харкові 21 січня сталася смертельна пожежа на вулиці Нижня Гиївська (Холодна гора) в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок літніх людей. За попередніми даними загинули 15 чоловік. 9 осіб вдалося врятувати - 5 з них госпіталізували до лікарні. 22 січня буде оголошено жалобу за загиблими.

"Апостроф" зібрав всі подробиці про надзвичайну подію.

Що сталося

Пожежа почалася близько 15-ї години дня за адресою вулиця Нижня Гиївська, 150Б на другому поверсі в двоповерховому житловому будинку, переобладнаному під будинок літніх людей. О 16:14 пожежа була локалізована на площі 100 м.кв. О 16:53 пожежу ліквідовано. До гасіння пожежі було залучено 50 рятувальників і 13 одиниць техніки.

Директор обласного департаменту соцзахисту населення Юрій Шпарага заявив, що заклад працював неофіційно.

"Ми не розуміємо, хто і з якою метою зібрав цих людей в одному місці. Установи, яке за цією адресою значиться, в жодному реєстрі Харківської області не існує. Ми не розуміємо, що це. Немає такого закладу взагалі: ні приватного, ні державного, ні комунального", - сказав він.

Коментар зступника начальника ДСНС в Харківській області:

Що відомо про пансіонат

Про існування незаконного будинку престарілих було подано заяву в поліцію ще в липні 2020 року, але на її ніхто не звернув уваги. У мережі опублікували відповідний документ.

Блогер Олексій Романов написав в Facebook, що власника згорілого будинку звуть Акопян Славік Цолаковіч, 29.09.1953 р.н. Йому належать ще три будинки, де цілком можуть бути такі ж нелегальні будинки для літніх людей.

Їх адреси в Харкові:

- провулок Метробудівський, 25;

- провулок Добродецького, 2;

- вулиця Переяславська, 13.

"Це абсолютно відкрита інформація з реєстру нерухомості. Нічиї права її публікацією я не порушую. Цілком імовірно, що там теж зараз знаходяться нещасні бабусі чи дідусі. Які щодня ризикують своїм життям через недотримання протипожежних умов. Сподіваюся, компетентні органи (якщо вони ще залишилися в цій країні) проведуть необхідні перевірки", - зазначив блогер.

Також в мережі знайшлася інформація про умови утримання людей похилого віку, зокрема, розпорядок дня.

Місце в будинку для літніх людей коштувало від 6 тисяч на місяць.

Це був звичайний двоповерховий будинок в приватному секторі. Кімнати були розраховані на 1-5 чоловік. На сайті пансіонату йдеться, що жителям забезпечували п'ятиразове харчування, догляд доглядальниць, розміщення в 1-5-місних палатах, щомісячну здачу аналізів.

Реакція влади

Кабінет міністрів України збереться на позачергове засідання через пожежу в харківському будинку для літніх людей. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль:

"Через страшну пожежу в будинку для літніх людей у Харкові скликаємо позачергове засідання Уряду. На доручення Президента України буде створено Державну комісію на чолі з Міністром розвитку громад та територій, яка займеться з’ясуванням причин трагедії".

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів терміново створити державну комісію для з'ясування причин пожежі і напрацювання механізмів запобігання подібних ситуацій в майбутньому:

"Страшна трагедія в Харкові. Через пожежу в будинку для літніх людей є загиблі і постраждалі. За попередніми даними, на момент початку пожежі в будинку перебували 33 літніх людини... Ми всі молимося, щоб не було більше".

На трагедію вже відреагувала генпрокурор Ірина Венедиктова.

"Попередня причина загоряння - необережне поводження з електронагрівальними приладами. Харківською обласною прокуратурою розпочато кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей ч.2 ст. 270 КК України", - написала вона на своїй сторінці в Facebook.

Голова МВС Арсен Аваков заявив, що за фактом пожежі у будинку для людей похилого віку "Золотий час" поліція відкрила кримінальне провадження.

"Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 270 Кримінального кодексу - "Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки". Наразі вирішується питання про затримання власниці пансіонату. Оскільки вона перебуває на лікарняному, біля її помешкання виставлені наряди поліції. Також правоохоронці проводять першочергові слідчі дії, в ході яких допитують управляючого установи, якого теж буде затримано в порядку статті 208 КПК. Трьох осіб зі складу обслуговуючого персоналу доставлено до поліції, їх опитують".

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов: "Грати на вікнах. Люди були неходячі, і вони буквально задихнулися під час пожежі. Цей "будинок для літніх людей" працював нелегально, можу сказати абсолютно точно. З власником цього закладу вже ведеться слідча робота... Це жахлива трагедія. Ми сьогодні повинні зробити все, щоб подібних трагедій не повторилося. Тому я вважаю, що повинні бути проведені тотальні перевірки по Харкову і Харківській області, щоб надалі запобігти подібним інцидентам. Протягом тижня-двох ми виявимо всі подібні незаконні об'єкти. Вважаю, що їх діяльність повинна бути жорстко припинена. А всі винні, які допустили роботу цих об'єктів, повинні понести суворе покарання".