RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

5 загиблих і більше 40 поранених: фото, відео і всі деталі ДТП з українцями в Польщі

В ніч на суботу, 6 березня, в Польщі сталася масштабна смертельна ДТП з пасажирським автобусом, що виконував рейс Познань-Херсон. В аварії загинули 5 громадян України, число поранених зросло до 41. Спочатку повідомлялося про 6 загиблих.

"Апостроф" зібрав інформацію про аварію.

Номер телефону консульства України у Любліні, за яким можуть отримати інформацію родичі:

(+48) 7841 385 55

Що сталося

Аварія українського автобуса сталася близько опівночі на автостраді А4 поблизу Кашицького центру пасажирського обслуговування (MOP) поблизу Ярослава (Підкарпатське воєводство). Попередня причина аварії - водій не впорався з кермом.

Відео з місця аварії українського автобуса опублікував польський телеканал TVN 24.

За інформацією польських рятувальників, пасажирський автобус впав через перила віадука і частково скотився з укосу. В автобусі знаходилося 57 пасажирів, у тому числі двоє водіїв. Він прямував до кордону з Україною. Всі пасажири автобуса - українці.

Останні дані про загиблих і травмованих

На даний час відомо про 5 загиблих і 41 травмованого. Інформацію про кількість жертв уточнив представник підкарпатського воєводи Міхал Мельничук.

"Після перевірки у всіх лікарнях, в яких перебувають постраждалі, з'ясувалося, що загинули п'ятеро людей", - сказав він.

Найбільше постраждали пасажири, які не були пристебнуті ременями безпеки. Вони отримали травми голови, хребта, черевної порожнини та кінцівок. Кілька людей, які госпіталізовані, перебувають у важкому стані.

"Поранених доставили до провінційної лікарні в Перемишлі, Центру медичної допомоги в Ярославі, провінційної лікарні №2 у Жешуві, лікарні в Рудній Мала та повітових лікарень в Пшеворську та Любачу", - повідомив речник перемишльської служби швидкої допомоги Марек Яновський, передає polsatnews.pl.

Інформації про те, що в автобусі їхали діти, немає.

Що відомо про пасажирів

Наразі налагоджено зв'язок з консульськими службами України, також прибув консул з Любліна.

"Пасажири автобуса в даний час знаходяться під наглядом в гуртожитку в Ярославі, вони отримали гарячу їжу і напої і знаходяться під наглядом психологів. Коли вони зможуть продовжити подорож, їх доставлять до дорожнього переходу в Корчевій, там їх чекатиме український автобус, який доставить їх до місця призначення", - повідомила воєвода Підкарпаття Єва Леніарт

Люди в автобусі не були організованою туристичною групою. Це був маршрутний автобус, який забирав людей з зупинок на маршруті. Ці люди не знали один одного.

Серед пасажирів автобуса була одна мешканка Львівської області. Жінка зараз перебуває у гуртожитку в Ярославі.

На місці аварії вдалося встановити особисті дані трьох загиблих осіб. У них були з собою документи. Це одна жінка і двоє чоловіків. Два залишилися загиблих будуть ідентифіковані. Все, що ми знаємо, це те, що вони були жінками.

Президент Зеленський висловив співчуття родичам загиблих.

Що кажуть у МЗС

ДТП автобуса з українцями в Польщі прокоментував речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, у ДТП потрапив рейсовий автобус з українською реєстрацію, який прямував до прикордонного Перемишля. За попередньою версією водій не впорався з керуванням, автобус злетів в кювет і перекинувся.

Речниця посольства України в Польщі Юлія Бородій заявила, що 16 українців чекають на повернення додому у місті Ярослав. Життю цих людей нічого не загрожує. Водночас, за словами консула України в Любліні Василя Павлюка, 5 людей знаходяться у важкому стані у польских шпиталях. Іде робота по ідентифікації померлих.

В автобусі перебували 57 громадян України, 6 осіб загинули, понад 40 постраждали. Постраждалі знаходяться у кількох різних лікарнях Польщі, сьогодні їх планують відвідати українські консули для надання допомоги.

У рятувальній операції брали участь близько сотні пожежників, поліції і медпрацівників. Задіяли 2 вертольоти для перевезення постраждалих. Поліція і прокуратура проводять заходи, спрямовані на виявлення причин аварії.