RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Гори усіяно трупами: українець розповів, як став очевидцем смерті двох людей на Евересті

Український альпініст Дмитро Семеренко став свідком загибелі двох підкорювачів Евересту зі Швейцарії та США, які стали першими жертвами цього року. За його словами, багатьох альпіністів не евакуюють з місця загибелі, а ховають прямо в горах.

Про це Дмитро Семеренко розповів в коментарі виданню "Страна".

Загибель двох альпіністів, які підкорили Еверест, сталася в четвер, 13 травня. Нещастя трапилося вже під час їхнього спуску з вершини.

"У сходжувачів є головна мета - піднятися. Але це тільки половина шляху. Спускатися - не менш складно. Я піднімався в третій табір якраз в той момент, коли спускали тіло загиблого американця", - зазначив Дмитро Семеренко.

За його словами, найчастіше альпіністи гинуть, коли втрачають сили під час підйому або спуску.

"Коли я в 2018 піднімався на гору, мій гід залишився на висоті 8 600 метрів. Він сів і сказав, що далі не піде. Ось так відбувається смерть. І у випадку з американцем і швейцарцем, думаю, так і було. Вони просто не змогли йти далі. Зупинилися і залишилися вмирати", - припустив він.

Український альпініст стверджує, що непальські гори буквально всіяні трупами, які не завжди евакуюють з вершин, тому вони навіки залишаються в снігах.

"Ти піднімаєшся на Еверест і бачиш людей, які загинули. Вони лежать уздовж маршруту, буквально в метрі від тебе. Є висота, яку називають зоною смерті - починається з 8 300 метрів. І там реально лежать трупи. Їх загортають в національний прапор і спускають з гори... Не назад в цивілізацію, а ось так - просто ", - зазначив Семеренко.

Така ситуація виникає через те, що евакуація загиблих коштує занадто дорого.

"Усе впирається в гроші. Зняти їх дуже дорого, тому вони там і залишаються. У 2018 року зняти з гір один труп коштувало близько 5 тисяч доларів", - повідомив альпініст.

За даними статистики, за 2019 рік при сходженні на Еверест загинуло 304 людини.

Як повідомляв "Апостроф", раніше туриста з Києва, який пропав 13 лютого в Карпатах в районі гори Гамба, знайшли мертвим.