RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

В Україні торгували фальшивими довідками про відсутність COVID-19: фото і суть схеми

Служба безпеки України заблокувала механізм виготовлення підробних довідок про негативний результат ПЛР-тестів на COVID-19.

Про це повідомляє офіційний сайт СБУ .

Підробний тест імітував бланк відомої медичної лабораторії, яка є у списку Міністерства охорони здоров’я.

Виготовленням фальшивок займався один із лікарів комунальної лікарні у Івано-Франківської області. Він створював копії бланків однієї з мережі медичних лабораторій на власному комп’ютері та "засвідчував" їх підробленою "мокрою" печаткою. Фальшивки містили QR-код і були виготовлені двома мовами – українською та англійською. Вартість "довідки" становила 500 грн.

Так званий "бізнес" він розпочав у березні цього року. Клієнтів підшукував через онлайн-платформу безкоштовних оголошень.

Медексперти наголошують, що дії зловмисника могли спричинити зниження контролю над поширенням пандемії. Лабораторія, бланки якої підробляв чоловік, внесена до державного реєстру і має право передавати результати тестування на COVID-19 для припинення самоізоляції через додаток "Дій вдома". Довідки, які він підробляв, зокрема, використовувались для перетину державного кордону.

На місці роботи та проживання медика був спричинений обшук, за результатами якого правоохоронці вилучили комп’ютер з бланками підробок.

Зловмиснику повідомлено про підозру у підробленні офіційного документа.

Триває досудове розслідування.

Викриття протиправної діяльності проводило Управління СБУ в Івано-Франківській області спільно з Головним управлінням Національної поліції в області за процесуального керівництва Івано-Франківської окружної прокуратури.

Раніше "Апостроф" писав, в яких країнах українці можуть відпочити без довідок.