RU  UA

Бігав за одним маршрутом: друг загиблого білоруського активіста розповів подробиці події

Голову Білоруського дому в Україні Віталія Шишова знайшли повішеним під Києвом. Активіста шукали добу, відколи він зник під час пробіжки у лісосмузі в Святошинському районі.

Подробиці - у сюжеті Апостроф Live на Апостроф TV.

"Десь о шостій ранку ми вийшли, початок сьомої, на пошуки, поділилися. Найближчі друзі, які залишилися тут ночувати. Ми поділилися, і один хлопець з нашої компанії здалека побачив щось схоже на тіло повішеної людини. Вже співробітники поліції тут були, і ми з ними сюди прийшли. Саша нас провів, ми підійшли ближче. З відстані 7-8 метрів я впізнав нашого Віталіка. Одяг теж його", - розповів Юрій.

Зазвичай Віталій бігав одним маршрутом. За словами друга активіста, пробіжка тривала максимум 1,2 години.

"Він учора вранці, як зазвичай, коли йому дозволяв час та здоров'я, бігав тут по одному й тому самому маршруту. Наприкінці маршруту він займався на турніку. Пробіжка тривала 1-1,2 години максимум. Учора його подруга прокинулася о 10:00, Віталія не було вдома. Десь за 15 хвилин до 12-ї вона написала мені, тому що ми близько спілкуємося. Ми дружимо - це раз. По-друге, з Віталієм ми разом займалися справами Білоруського дому в Україні. Ще декілька активістів", - додав Юрій.

Пошуки тривали до глибокої ночі, та відновилися вранці.

"Я приїхав сюди, ми почали одразу своїми силами його шукати, дзвонити. Телефон був у зоні доступу, нічого не знайшли. Почали збирати людей, викликали поліцію, написали заяву до поліції. Приїхали волонтери, білоруські біженці. Ми теж нічого не знайшли разом із ними. О 10-й годині припинили пошуки. Потім з 11 до 1-ї ночі ми вже знову пішли стежкою по його маршруту. Дзвонили зі сподіваннями почути вночі звук телефону. Відповідно, ми нічого не почули. Десь біля 1-ї ночі ми прийшли додому, ніч не спали всі разом. Вранці, як я уже розповів, вийшли та знайшли", - резюмував Юрій.

На місці трагедії працюють поліцейські. Правоохоронці будуть розглядати всі версії, в тому числі і вбивство, замасковане під самогубство.

Активісти переконані, що смерть Віталія Шишова - не самогубство, і тут не обійшлося без руки Лукашенко. Раніше вони отримували погрози. Активісти вважають, що білоруські агенти могли приїхати в Україну під виглядом людей, яким Білоруський будинок допомагає виїхати з країни.