RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Як на Говерлі дві доби шукали 6-річного хлопчика: всі подробиці НП

У Карпатах на горі Говерла в суботу, 14 серпня, загубився 6-річний хлопчик Олексій Стефанців. Дитину шукали дві доби і знайшли тільки надвечір 15 серпня. Зворушені батьки змогли обійняти малюка:

"Апостроф" зібрав все, що було відомо про рятувальну операцію.

Пошуки вели на 9 маршрутах, в них брали участь близько 250 чоловік, 25 одиниць техніки, семеро собак і квадрокоптер. Це були співробітники ДСНС, Нацполіції, Нацгвардії, Збройних Сил, працівники Карпатського національного природного парку та волонтери. Саме вони і виявили втомлену і замерзлу дитини за 2 кілометри від місця зникнення.

Це сталося о 19:27 на маршруті в бік гори Кукул, неподалік адмінкордону між Прикарпаттям і Закарпаттям.

Коли рятувальники тільки знайшли хлопчика, батьки змогли поспілкуватися з дитиною по мобільному. Мар'яна та Любомир не приховували почуттів:

Коли пропав і прикмети хлопчика

Рятувальники заявили, що хлопчик відстав від туристичної групи з Коломиї та заблукав близько 19:05. Сталося це під час підйому про зеленому маршруту на Говерлу. Група була в складі 6 осіб.

У поліції кажуть, що дитина зникла близько 15:30, а повідомлення про зникнення надійшло їм о 22:50.

Прикмети хлопчика:

  • зріст 110 см;
  • середньої статури;
  • волосся коротке каштанове;
  • очі карі.

Дитина була одягнена в зелену футболку, штани камуфляжній забарвлення, блакитну кепку з червоним дашком.

Що розповіла свідок

У соцмережах жінка розповіла, як бачив хлопчика на спуску з гори.

"Десь за 2.5 км зеленої траси під час спуску на фініш. Година 4 була. Сиділи на колоді, то бачила малого, який був одягнений в зелений одяг і побіг лівіше спуску зеленого маршруту... Але так швидко... я навіть не встигла сказати "Куди ти?" Бачу потім, що ніби дорослі і не йшли... капец... Думала, що дорослі, ймовірно, там його", - написала вона.

Також в соцмережах побоюються, що вночі хлопчика можуть загризти звірі. Тому людей збирають для його пошуків і щоб освітити гору, бо звірі бояться світла.

Як проходили пошуки

Пошуки хлопчика почалися відразу після появи інформації про його зникнення.

Всього хлопчика шукають 196 осіб, 7 службових собак. Також задіно квадрокоптер.

Рятувальники опублікували карту пошуків.

У пошуках дитини використовують 20 одиниць спецтехніки. До пошуків залучили гвардійців гірсько-патрульної роти.

Станом на 13:00, рятувальники розширили географію пошукі.

"На даний момент працює 8 пошукових груп: 4 зараз обстежують місцевість, 4 повернулися та скидають інформацію з GPS-трекерів з обстежених територій. Цю інформацію ми збираємо в одну систему, аналізуємо. Будемо ставити нові завдання та розширюємо зону пошуків. Дамо рятувальникам можливість відпочити та продовжити обстежувати площу", – розповів начальник відділу реагування на надзвичайні ситуації, полковник Тарас Кочкодан.

Рятувальники обстежуватимуть колиби, в яких могла сховатися дитина.

"Опрацьовуємо різні версії. Люди також давали різні свідчення. Ймовірно, хлопчик міг залишитися в лісі, можливо, травмувалася або заснув. Там є різні небезпечні місця, ущелини, вода, іноді падає каміння, є коріння, яким покрита територія. Це все могло спричинити травмування. Також ніч була холодна +8°C, тому можемо усвідомити стан дитини, і як вона себе почувала вночі", – сказав полковник.

Що розповіли батьки

Батьки 6-річного Олексія пояснили, за яких обставин загубився хлопчик.

За словами матері хлопчика Мар’яни Стефанцівої, на Говерлу йшли її сестра з чоловіком, мамою та двома дітьми Мар’яни, а також сином сестри. Батьки Олексія тоді ще їхали у Яремче, планували вирушити наступного дня, тому що запізнювалися.

"І в дорозі сестра каже, що вона з дітьми відірвалася наперед, а наша мама з молодшим сином – позаду, їм важче було йти. Звичайно, було дуже багато людей. Одні піднімалися, інші – спускалися. Загубитися серед людей було легше, ніж просто у лісі. Мама кликала Олексійка, час від часу він повертався, а потім біг наперед, бо хотів догнати старшого брата. А вже якоїсь миті вона його не побачила", - розповідає мама хлопчика, що загубився.

За словами батьків, родичі хлопчика шукали годину, перед тим як викликати рятувальників.