RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Польщі загадково зник молодий українець - шукають вже більше року: фото

У Польщі 15 місяців тому безвісти пропав 23-річний громадянин України Владислав Щур. Місцева поліція вважає, що він стрибнув у річку і потонув, але цьому немає доказів. Мати українця вважає, що поліцейські халатно поставилися до розшуку її сина і все ще вірить, що його знайдуть.

Про це повідомляє Оbozrevatel.

До зникнення Щур вже як 6 років легально жив і працював в Польщі. Все почалося із запрошення зібратися ввечері в кафе з двома друзями 12 червня 2020 року - вони довго не бачилися через карантин. Після кафе Владислав пішов за компанію в нічний клуб до самого ранку. Приблизно о 7 ранку його друг пішов, а українець залишився з друзями друзів. Це був останній раз коли його бачили.

Вдень 13 червня вже він не взяв трубку, коли йому зателефонував товариш. Ніхто не знав куди він пропав, навіть ті, з ким він залишився вранці в клубі. За первинною інформацією, Влад пішов з клубу в 9 ранку без речей. Друг повідомив його батькам, які були в Україні, про зникнення тільки 14 червня - через добу після зникнення.

Товариші Щура не могли написати заяву в поліцію, тому що це повинні були зробити тільки батьки, тому вони звернулися до мера міста, після цього у них прийняли заяву. Батьки ж були впевнені, що так як син був без документів, то його затримала ймовірно поліція. Однак його ніде не виявилося. 15 червня батьки виїхали в Польщу, простоявши 16 годин на кордоні через пандемію.

Фото: Facebook/Ірина Щур

Тоді і з'явилося відео з якогось острова, де людина підходить до річки і стрибає в воду. Рідні Влада не змогли впізнати по відео свого сина, так як знято дуже з далекого виду, де тільки видно силует людини. Є і ще одне відео, де видно, як людина йде під воду, але там теж все дуже розмито. Більше того, водолази та правоохоронці протягом двох днів не знайшли в річці тіла, потім пошуки перервали через повінь. Після вересня 2020 року поліція, за словами батьків, перестала його шукати.

"Ми розмовляли з експертами, фахівцями. І багато хто нам говорив, що таке відео не є доказом того, що це саме наш син. Немає жодних свідків того, як він стрибав, але ж це центр міста, і була вже 9-та година ранку. І немає тіла сина. Якщо його кудись понесло або він зачепився, то його повинні знайти. Ми запропонували свої варіанти пошуку. Оскільки минуло багато часу, результату немає, давайте щось змінювати. Наприклад, проводити експеримент, зробити манекен, опустити його у воду і дивитися траєкторію руху. Все це ми виклали вже в другому своєму зверненні до президента Польщі", - каже мати Влада - Ірина.

1 березня 2021 року справу закрили, але 18 травня батьки виграли суд про поновлення справи через халатність поліції в пошуках українця.

"У справі про зникнення Влада дуже багато запитань. Про те відео я вже говорила. Крім того, коли ми тоді приїхали до Польщі, всі місцеві ЗМІ писали, що на березі знайшли взуття сина. Але його нам так і не показали. Поліція нам показала шматочок відео, де син виходить із бару, а далі протягом п'яти хвилин ніякого відео немає. Потім ще шматок відео, де невідомий стрибає у воду. Чому немає всієї зйомки, чому немає відео, куди пішов син, по якій траєкторії, що сталося. Адже від бару до того місця на річці всього хвилина ходьби. Це зйомки з іншого боку річки, з острова, це міська відеокамера, чому не взяли все відео відразу. Пів року правоохоронці не допитували співробітників бару, як так? Чому iPhone сина опинився у бармена? Хто його приніс, коли, в який час? Теж невідомо. Коли нам повернули цей телефон, ми своїми силами намагалися його розблокувати і відновити інформацію. Ми самі відновлювали польську сім-картку, поліція нам нічим не допомагала", - сказала Ірина.

Фото: Facebook / Ірина Щур

Потім вони найняли приватного детектива, але він так і не відзвітував про свою роботу, рідним Щура довелося подати заяву в суд, щоб детектив повернув сплачені гроші.

Зараз вони чекають результатів перевірки, щоб виключити версію про те, що Владислав потонув. А також не покидають надій побачити сина живим.

Нагадаємо, під Києвом при загадкових обставинах зник ветеран війни в Афганістані - йому стало погано на роботі.