RU  UA

Потоки лави дісталися житлових будинків: на популярному курорті готуються до масштабної евакуації через вулкан

На Канарах розпочалося виверження вулкану. Потоки лави дісталися житлових будинків, через що влада збирається евакуювати 10 тисяч мешканців.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Спочатку на Канарах розпочався сильний землетрус, а потім прокинувся вулкан Кумбре-В'єха. На острів Ла-Пальма вже прибув прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

"Упродовж цього тижня ми працювали, передбачали, що можуть бути наслідки виверження вулкана, а також повідомляли громадянам, як діяти у такій ситуації. Все йде за планом, і зараз пріоритетом є гарантування безпеки громадян Ла-Пальми, які можуть постраждати внаслідок цього виверження", - наголосив Санчес.

На острові проживають близько 85 тисяч людей. Лава вже дісталася житлових будинків. З вершини вулкану видніється величезний стовп диму.

Спочатку магма спричинила дві тріщини, через які потекла лава. Всього за кілька годин їхня кількість збільшилася до семи.

"Мені дуже страшно. Ми цього не очікували. Нас попередили, але ми цього не очікували. Всю ніч у нас були землетруси, сьогодні вранці мені довелося тримати телевізор. Ми закрили свій бізнес у Ла-Пальмі, пішли пообідати, а там уже почули вибух", - розповіла місцева жителька.

"Ми залучили достатньо персоналу, який зможе впоратися з будь-якими екстренними ситуаціями. Зараз ми уважно стежимо за пожежами, які можуть виникнути внаслідок виверження. Ми залучимо не лише цивільну службу та поліцію, які вже працюють, а й лісових пожежників та співробітників військового підрозділу з надзвичайних ситуацій", - зазначив іспанський прем'єр.

Вулкан Кумбре-В'єха - один із найактивніших на Канарських островах. Востаннє він прокидався 50 років тому. Тоді загинула одна людина, що фотографувала потоки лави.