RU  UA

Видно навіть з космосу: на Канарах триває виверження вулкана

Вулкан Кумбре-В'єха, який вивергається на Канарах, переходить у вибухонебезпечну фазу. Через погіршення ситуації рятувальники припинили гасіння пожеж, а влада закрила місцевий аеропорт. Випалений лавою острів Ла-Пальма видно навіть з космосу.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 18:00 на Апостроф TV.

Густий шлейф диму тепер піднімається в повітря на чотири кілометри. Супутникові знімки показують величезні шлейфи попелу, що злітають у небо.

Потоки лави зносять будівлі на своєму шляху. Вони зруйнували майже півтисячі домівок. Рятувальники продовжують евакуацію людей.

Вулканічні вибухи змусили владу закрити аеропорт, адже через густий чорний дим літаки не взмозі здійматися в небо. Робітники змітають вулканічний попіл зі злітно-посадкової смуги.

Через закриття аеропорту у терміналі утворилися довгі черги. Деякі туристи не встигли покинути острів, тому їм довелося пересідати на пароми.

За словами місцевої влади, вулкан переходить в нову вибухонебезпечну фазу. У ньому відкрився новий отвір для викиду, а це значно збільшило потік лави. Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що на наступного тижня острів оголосять зоною катастрофи. Експерти застерігають, що нинішнє виверження вулкану може тривати три місяці.

Вулкан Кумбре-В'єха - однин із найактивніших на Канарських островах. Востаннє він прокидався 50 років тому. Тоді загинула одна людина, яка фотографувала потоки лави.