RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Творцем фейкового застосунку "Дія" виявився 21-річний хлопець: фото затримання

У Запоріжжі затримали творця фейкового застосунку "Дія" - ним виявився 21-річний хлопець. За допомогою його продукту користувачі могли генерувати підроблені документи.

Про це повідомляється на порталі МВС.

Хлопець розробив програму для смартфонів, яка за дизайном була ідентичною з державною програмою "Дія". Фейкова програма давала можливість користувачам змінити свій вік, додати будь-яке фото або підробити сертифікат про вакцинацію від Covid-19.

Хлопець продавав фейкову "Дію" у месенджері за 100 гривень. Він уточнював, що вона дасть змогу неповнолітнім безперешкодно купувати алкоголь та цигарки.

Проводяться заходи щодо блокування всіх каналів поширення фейкового застосунку. Також встановлюються особи, які скачали його для надання правової кваліфікації їх діям. У будинку "умільця" пройшли обшуки, вилучено мобільні телефони, комп'ютерну техніку та банківські картки.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання у роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі.

Як розповідав "Апостроф", раніше міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров потролив творців фейкової "Дії".