RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У ЗСУ скандал через цькування бійця - справа дійшла до глави Міноборони: фото

23-річний солдат-контрактник Влад, який 2,5 служить у ЗСУ на Одещині, став жертвою цькування з боку товаришів по службі. Причиною стала нетрадиційна орієнтація хлопця.

Про це повідомляє zmina.info.

За словами Влада, товариші по службі 14 листопада попросили у нього телефон, щоб зателефонувати близьким. В результаті вони прочитали його листування та вкрали з телефону фото, за якими стало ясно, що хлопець – гей. Інцидент стався на Запоріжжі, куди Влада відправили на бойове чергування. Сослуживці запросили Влада до кімнати, показали вкрадені фото та скріншоти листування. За словами Влада, щоб його відпустили та щоб виграти час, він запропонував кривдникам кілька блоків цигарок. Ті не погодилися, зажадавши "накрити галявину". Тоді хлопець звернувся до командування.

Начальник штабу наказав забрати у всіх сроковиків телефонів. Проте командир батареї роздав їх назад, як тільки начштабу поїхав.

"Після цього шестеро строковиків із моєї батареї назвали мене п**ором на вечірній перевірці перед усім дивізіоном, а наступного дня – на ранковому шикуванні", – розповів Влад.

Після цього він написав рапорт, назвавши імена всіх кривдників.

Також солдат зв'язався з Військовою службою правопорядку, проте ситуація не змінювалася, і хлопця продовжували принижувати. Зокрема, командир батальйону, в якому служить Влад, сказав, що служба ЛГБТ-людей в армії є "неприйнятною", а кривдники покарання не понесуть.

Наразі Влада відселили та заборонили ображати лише вранці 19 листопада. Хлопець розповів, що й досі боїться за своє життя.

На випадок з Владом звернула увагу уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова.

"Звертаюся до Міністра оборони України з проханням взяти під особистий контроль питання щодо здійснення службового розслідування за вказаним інцидентом, в тому числі щодо дій командира батальйону, та вжиття заходів з метою недопущення дискримінації, зокрема за ознакою сексуальної орієнтації, в Збройних Силах України", - написала вона у Facebook.

Як повідомляв "Апостроф", на початку 2021 року запустили фейк про створення ЛГБТ-підрозділів у ЗСУ.