RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

День пам'яті захисників ДАП: головні факти та відео боїв "кіборгів"

Сьогодні, 16 січня, вшановується пам'ять захисників Донецького аеропорту. Всеукраїнський день пам’яті захисників Донецького аеропорту встановили за ініціативою українських військових, що 242 дні відстоювали важливий стратегічний об'єкт.

Про День пам'яті розповідає "Апостроф".

"Кіборги" - так назвали український воїнів, що безстрашно та жертовно захищали аеропорт від російських окупантів з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року. До їнього числа входили військові, медики, добровольці та волонтери. Зовсім невелика кількість людей протистояла порівняно величезній кількості російсько-окупаційних військ та бойовикам.

26 травня 2014 року проросійські сепаратисти та бойовики з Чечні захопили споруди Донецького аеропорту в тоді ще мирному місті - у цей теж почались бої за його визволення. У результаті злагоджених дій Повітряних сил та високомобільних десантних військ українські силовики ударили по позиціях ворогів та повернули контроль над ДАП.

Далі відбувалась повна дестабілізація Донецька: початок окупації, постійні намагання терористів відібрати контроль над летовищем. Однак "кіборги" не відступали, тримаючи оборону навіть під масованим кулеметним та артилерійським вогнями.

Найбільш криваві та запеклі бої відбувались у січні 2015 року. Через перманентні обстріли з танків та артилерії 13 січня завалилась диспетчерська вежа, чиє зображення стало справжнім символом оборони аеропорту.

Бої велися за поверхи нового терміналу. 18-20 січня воїни України утримували перший поверх, а вороги - підвал та верхні поверхи. Проросійські бойовики у той час використали перемир'я для евакуації своїх убитих і поранених, щоб замінувати перекриття терміналу та підірвали його. Від вибуху загинули 58 захисників Донецького аеропорту. Офіційні дані свідчать, що всього в аеропорту загинула сотня українських військових.

В аеропорту та прилеглому селищі Піски в різних час воювали спецпризначенці 3-го окремого полку, бійці 79, 80, 81, 95 окремих аеромобільних і 93 окремої механізованої бригад, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійці полку «Дніпро-1», 57 окремої мотопіхотної бригади, воїни Добровольчого українського корпусу (ДУК), а також багато інших. Декого з них відзначили державними нагородами, когось - посмертно.

20 січня 2015 року бойовики підірвали новий термінал Донецького аеропорту, зруйнувавши його повністю та перетворивши в руїну. Після цього українські воїни були відведені військоим керівництвом. 22 січня останні вцілілі захисники покинули зруйнований аеропорт.

Раніше "Апостроф" показав онлайн-карту розміщення військ Путіна на Донбасі та біля кордонів України.