RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Обстріл пологового будинку в Маріуполі та розгром колон окупантів під Києвом: хроніка війни в Україні 10 березня

‚Війна між українським народом та російсько-нацистськими загарбниками триває вже ось 14-й день. Противник продовжать нещадно обстрілювати мирне населення, за що щодня тисячами гинуть окупанти. Найважче ситуація залишається в районі Сум, Києва, Чернігова. Також під обстрілами залишається Маріуполь.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями, що відбуваються в онлайн-режимі.

Восьма частина

Дев'ята частина

Десята частина

_________________________________________________________________

8:57 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прибув до Туреччини.

Сьогодні там мають відбутися переговори між ним та його колегою із РФ Сергієм Лавровим

8:42 В Енергодарі станом на 10 березня через фактичну блокаду міста є проблеми з пальним, постачанням продовольства та ліків. Про це повідомляє місцева влада.

7:55 Українська армія вночі здійснила контратаку під Києвом. Ми підбили п'ять танків. Вранці у Києві на західній околиці чутно артилерійські бої», — сказав під час ефіру радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко

7:48 Українські військові за два дні знищили шість одиниць ворожої авіації. Серед них - чотири штурмовики Су-25 та два вертольоти.

7:10 З початку війни Росія випустила територією України 710 ракет, повідомляє CNN з посиланням на джерело в Міноборони США.

7:01 Палата представників США схвалила термінове виділення Україні допомоги у розмірі 13,6 млрд. доларів.

00:02. на кордоні з Польщею кияни 17 кілометрів несли на руках свого втомленого 12,5 річного вівчарку. Чоловік доніс до кордону улюбленицю Кулю на плечах, бо тварина не могла довго йти. Перед кордоном він передав собаку дружині, яка з нею тимчасово перебралась до сусідньої держави.

23:47. президент України також повідомив, що 10 березня буде організовано шість гуманітарних коридорів - з Сум, з Енергодару, з Маріуполя, з Ізюму, з Волновахи і з міст Київської області.

23:33. вечірнє звернення Володимира Зеленського. Головне - це обстріл роддому і лікарні у Маріуполі.

23:05. протягом 8-9 березня засобами ППО ЗСУ знищено 4 штурмовика Су-25, 2 вертольоти та 2 крилаті ракети російських окупантів.

22:56. у Харкові внаслідок авіаудару фашистів сталася пожежа в одному з ТРЦ. Тепер всередині центру руїни

22:54. окупанти РФ випустили вже 710 ракет по Україні. Про це пишуть у Пентагоні.

22:49. за дев'ять діб блокади Маріуполя загинули 1207 мирних жителів міста

22:46. мер Маріуполя Вадим Бойченко зробив дуже емоційну заяву про те, що сьогодні окупант здійснив тотальне зло, знищивши найцінніше, що є у Маріуполі. Він також просить закрити небо над Україною, щоб зупинити геноцид, який влаштували нацисти.

22:43. Дмитро Кулеба прибув в турецьку Анталію, де 10 березня він проведе перемовини з орком Лавровим

22:41. Євросоюз готує новий пакет санкцій, який передбачає повне відключення Росії від SWIFT.

22:37. "Велика Британія вивчає можливість більшої підтримки України для захисту від авіаударів, і ми притягнемо Путіна до відповідальності за його жахливі злочини", - заявив британський прем'єр Борис Джонсон, коментуючи обстріл окупантами роддому і дитячої лікарні у Маріуполі.

22:29. ракетний удар по Харкову - та наше ППО працює

22:14. на Сумщині бійці тероборони знищили близько двох десятків одиниць техніки російських окупантів, які намагалися зайти в один з населених пунктів. Крім того, арсенал тероборони поповнили три бронетранспортери, декілька САУ "Гвоздика", пара вантажівок та міномети.

22:11. у Миколаєві ситуація залишається напруженою. Ворог не залишає спроб вдертися до міста. Про це розповів голова області Віталій Кім.

22:01. полювання на заблукалих окупантів оголошене відкритим. Сьогодні набув чинності закон про право цивільних українців на вбивство російських загарбників.

21:47. ЗСУ вибили орків з міста Дергачі на Харківщині. Місто повністю контролюється нашими військовими. Втрат серед наших немає. Ворог втратив кілька танків і бронемашин.

21:42. у Житомирі внаслідок авіаудару окупантів пошкоджено котельню, яка забезпечує теплом близько 30% міста, а у лікарнях вибило вікна, а також зруйновано житловий будинок – травмувалася бабуся. На щастя, жертв немає. Крім того, освітлення на вулицях міста буде повністю відключено на прохання військових. Про це повідомив міський голова Сергій Сухомлин.

21:38. ВСУ завдали смертельних ударів по угрупованню армії нацистів, яке намагалося просуватися в бік Фастова. Знищено колону постачання, і понад 70 російських кадрових солдатів.

21:35. російські нацисти роблять лише зло. Близько 13:00 під Білогородкою танк окупантів прямим наведенням підбив автомобіль, в якому перевозилися медикаменти для гемодіалізу з Києва до Житомира. Водій зупинився на блокпості тероборони, вийшов з автомобіля показати документи і у цей момент стався постріл. Дивом ніхто з блокпосту не постраждав.

20:55. у Житомирі авіаудар у районі Бердичівського мосту

20:51. тим часом у Московії вишикувалися великі черги окупантів у магазини. На відео черга у мережу жіночої білизни Victoria Secret і у черзі не лише жінки (!!!). Ось так живеться нині окупантам. Та це лише початок

20:45. ворог зараз деморалізований, вже полетіли голови генералів. Про це розповів секретар РНБО Олексій Данілов.

"У них було знято вісім генералів зі своїх посад. Натомість призначені нові. Ми чітко розуміємо, що зараз відбувається в РФ. Більш того, можу сказати, що вони в розпачі", - пояснив Данілов.

20:24. "Зараз почнеться зовсім інша війна", - заявив радник Офісу президента Олексій Арестович

19:38. російські окупанти цинічно обманули мешканців Ізюму, яким обіцяли "зелений коридор". На ділі 250 ізюмчан виїжджади з міста під обстрілами окупантів. Їх вивозили бійці тероборони до автобусів, а далі евакуйовані люди прибули до Слов’янська, звідки їх буде евакуйовано на захід України.

"Фактично "зеленого коридору" не було. Росія цинічно обдурила і нас, і весь світ. Людей просто роблять заручниками", - сказав заступник Ізюмського міського голови з гуманітарних питань Володимир Мацьокін.

19:29. у Харкові комунальні служби працюють день і ніч, відновлюючи пошкоджені внаслідок ворожих ударів комунальні магістралі

19:20. за два тижні війни нацистська армія РФ втратила чверть особового складу. Про це повідомляє екс-міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, у вторгненні було задіяно угруповання близько 200 тисяч осіб. А вже сьогодні втрати вбитими – 10 235 (регулярних сил) + близько 2400 (зі складу ЧВК), пораненими – близько 35 000 та полоненими – близько 3 000. Усього втрати сил окупантів – близько 50 635 осіб або 25% особового складу.

18:58. з'явилась уточнена інформація щодо авіаудару в пологовий будинок у Маріуполі. Внаслідок авіадуару постраждали 17 породіль та членів медперсоналу. На щастя, загиблих немає. Про це повідомив голова Донецької ВЦА Павло Кириленко.

18:45. ЄБРР виділяє "пакет стійкості" у 2 млрд євро для України та її сусідів. Фінансування буде надано, зокрема, українським компаніям – наприклад, у формі відстрочених кредитів, для підтримки ліквідності та торговельного фінансування.

18:42. врятували дітей, які перебували у дитячому будинку у Ворзелі. Про це повідомили у КМДА. Наразі всі діти і вихователі перебувають у одній зі столичних лікарень, а 10 березня їх відправлять на захід.

18:14. до захисту України приєднались військові з Білорусі. Білоруси створили для оборони Києва окремий батальйон імені Кастуся Калиновського.

18:11. окупанти після серії поразок під Харковом ніяк не вгамуються. Орки проводять перегрупування та стягують усе, що ще їде, до міста. Щоправда, Ігор Терехов запевняє, що сили ЗСУ у повній бойовій готовності.

18:00. триває евакуація з Сум. Місто покидають на автівках тисячі сімей

17:55. за два тижні російського вторгнення і бомбардування міст окупантами в Україні загинула 61 дитина. Ще 100 дітей отримали поранення. Крім того, досі невідомою залишається доля 55 дітей дитячого будинку у Ворзелі під Києвом. Про це розповіла Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

17:33. за даними ООН за два тижні війни кількість жертв російської агресії в Україні серед мирного населення наближається до 1500.

17:29. Володимир Зеленський вкотре наголосив, що необхідно закрити небо над Україною - бо удари по дитячим лікарням і роддомам - це вже найбільше горе, яке може завдати нацистський режим РФ.

17:23. у Харкові ворог веде обстріл району Північна Салтовка. Про це повідомив мер Ігор Терехов

17:18. в Олешках на Херсонщині багатотисячний натовп проганяє окупантів з міста

17:17. евакуаційна колона з мирними мешканцями Енергодару після трьох годин очікування у Василівці почала рух на Запоріжжя. Про це повідомив мер Енергодару Дмитро Орлов.

17:06. щойно у Бучанській міськраді повідомили, що евакуацію мирного населення з Бучі і Гостомеля зірвали окупанти. Домовитися з російськими нацистами так і не вдалося: 50 автобусів залишаються заблокованими у Стоянці. Водночас із Ворзеля евакуація триває: вже друге рятівне коло зробили водії і перевозять жителів у Київ.

17:01. це не вкладається ні в які рамки. Одна з бомб взірвалась поруч з роддомом у Маріуполі. Це якими нелюдями треба бути, щоб скинути бомбу на роддом!!!! Просто шок

16:52. в Укрзалізниці опублікували карту залізничного сполучення та функціонування вокзалів на даний час.

16:39. фашисти РФ нанесли авіаудар по дитячій лікарні у Маріуполі - кляті нелюди, горіти їм у пеклі

16:35. тим часом, сенат Польщі одноголосно підтримав євроінтеграцію України в ЄС.

16:32. от як можна вірити окупантам? Евакуаційну колону, яка вийшла з Енергодара, російські нацисти зупинили у Василівці. Міський голова Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що питання подальшого руху зараз оперативно вирішується на рівні міждержавних перемовин.

16:27. у Броварах на Київщині ситуація залишається стабільною. Ворог робить спроби зайти у місто, отримує по зубах і відступає. І так уже кілька разів. ЗСУ виконують поставлені завдення. Про це розповів мер Броварів.

16:10. а от евакуація з Бучі поки не проведена. Наразі 50 автобусів заблоковані російськими військовими у Стоянці. І колоні не дають проїхати. Тривають перемовини, аби розблокувати рух транспорту, оскільки домовленість про "зелений коридор" була на найвищому рівні.

16:07. прибула перша колона колона евакуйованих людей з Ворзеля

15:49. окупанти підтягли ще одну колону техніки до Маріуполя. Мабуть, попередня скінчилася

15:42. видання TheTimes показало карикатурою, як Зеленський переграв Путіна.

15:33. у Обухівському районі Київщини наш льотчик збив крилату ракету, яка летіла на столицю. Зичимо міцного здоров'я нашому пілоту.

15:27. важка ситуація у Чернігові, оскільки через руйнівні дії окупантів місто опинилося за межами загальноукраїнської мережі енергопостачання. Дві третини міста наразі без тепла, частина міста без води - повідомив мер Чернігова Владислав Атрошенко. Під час бомбардування було пряме потрапляння в одну з двох тепломереж на ТЕЦ і зараз ми всі сили кинули для того, щоб полагодити цю магістральну мережу.

15:20. у день народження Тараса Григоровича жителі Енергодару влаштували проукраїнський мітинг біля пам'ятника Шевченку. Окупанти в шоці, але нічого не можуть вдіяти

14:52. в Україні посилено відповідальність за держзраду (до довічного ув'язнення) та за мародерство (від 5 до 10 років). Відповідний указ підписав Володимир Зеленський.

14:49. сили ЗСУ розбили ворожу танкову колону під Харковом. Крім знищеної техніки наші бійці захопили 5 танків Т80 У, 2 БМП-2 і 7 вантажних автомобілів.

14:42. на Чорнобильській АЕС увімкнули резервний дизель-генератор, який протягом 48 годин забезпечить живлення станції та всіх об'єктів. Про це повідомив голова МЗС Дмитро Кулеба. Але якщо за 48 годин не буде відновлено енергопостачання, то ситуація може мати катастрофічні наслідки.

14:28. полонені російські окупанти - великий брифінг у Києві

14:22. продовжується евакуація населення з Бучі, Гостомеля, Ірпеня та Ворзеля. Станом на 12:30 перші колони з евакуйованими вже виїхали до Києва. Однак складнощі у тому, що через відсутність електроенергії та мобільного зв'язку сповіщення населення про евакуацію ДСНС здійснює через гучномовці. Дай Боже, щоби усі люди почули ці сповіщення.

14:09. за два тижні окупант вже втратив такі кошти, на які можна було зробити безліч добрих справ. І це не враховуючи тисячі вбитих російських солдатів

14:07. у Скадовську окупанти бризкають балончиками з піною в обличчя мирних жителів.

13:59. голова Сумської ОВА Диитро Живицький розповів, як буде здійснюватися евакуація з Сум та інших міст та сіл області

13:58. розвідка США повідомляє, що за два тижні війни окупанти втратили 10% військового активу. Також у Пентагоні раніше повідомили, що РФ ввела на територію України всі БТГ, які готувалися до вторгнення.

13:52. на Луганщині всі спроби окупантів зазнають фіаско ЗСУ впевнено відбивають удари агресора. Але російські фашисти зі злості почали обстрілювати житлові будинки та лікарні. Так би мовити, "визволителі" несуть "мир".

13:24. російські окупанти почали полювання на українських патріотів в захопленому Херсоні. Про це йдеться у зведенні Генштабу на 12:00. Окупанти намагаються запровадити у місті адміністративно-поліцейський режим. Повідомляється про затримання близько 400 громадян України.

13:16. над Києвом збили російський СУ-27. Пілот встиг катапультуватись, але це його не врятувало. Парашут не розкрився...

13:13. сили тероборони розбили під Сумами колону ворожої техніки

13:10. в "Укренерго" повідомили, що Чорнобильську АЕС повністю знеструмлено.

13:04. у Києві чути потужні вибухи на півночі міста у районі Оболоні

12:59 Міністр оборони Олексій Рєзніков закликав українців не розповсюджувати інформацію про надання нашій країні зброї. Бо ворог не повинен знати, чого йому чекати.

12:37 Внаслідок ворожих дій російських окупантів повністю знеструмлено Чорнобильську АЕС

12:06 Володимир Зеленський поговорив із Прем'єр-міністром Канади затвердивши подальші дипломатичні кроки та посилення санкційного тиску на Росію.

"Канада пліч-о-пліч з Україною. Ми це відчуваємо кожен день", - написав президент.

12:03 Ердоган заявив, що сподівається на тривале припинення вогню в Україні після зустрічі глав МЗС Росії та України.

Зустріч Лаврова та Кульоби в Анталії відбудеться завтра. Вона пройде за участю міністра закордонних справ Туреччини.

11:41 Спецоперація Росії не ставить за мету повалення чинної влади в Україні - офіційний представник МЗС РФ Захарова.

11:25 Черговий раунд переговорів делегацій Росії та України може відбутися після зустрічі Лаврова та Кулеби у Туреччині, каже білоруський політолог Воскресенський, близький до організаторів переговорів.

Зустріч Лаврова та Кульоби намічена на 10 березня.

11:15 Лише за вчора Росію залишили ще 27 компаній.

10:59 Мер Енергодару Дмитро Орлов заявив, що перші автобуси для евакуації вже готові, починає формуватись колона.

10:55 США, Великобританія та Євросоюз запровадили заборону на покупку золота з Росії

10:30 The Times пише, що арктичні вітри в Україні "перетворять російські автомобілі на 40-тонні морозильники"

У зоні бойових прогнозують температуру -20 градусів найближчими днями.

На думку аналітиків, різке похолодання може ще більше загальмувати поступ Росії, оскільки війська будуть змушені або кинути свої машини, або сидіти в "40-тонних залізних морозильних камерах".

9:44 Російські військові втратили від 8% до 10% військового майна, використаного під час вторгнення, вважає розвідка США.

9:33 Ірина Верещук про нові гуманітарні напрямки:

▪️Енергодар — Запоріжжя

▪️Суми — Полтава

▪️Маріуполь — Запоріжжя

▪️Волноваха — Покровськ

▪️Ізюм — Лозова

▪Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель — Київ

9 березня, з 9:00, вводиться режим припинення вогню

8:50 Десять людей загинули, дев'ять – поранено внаслідок обстрілу 8 березня російськими окупантами міста Сєвєродонецьк, повідомив голова Луганської ОДА.

8:30 У Харкові під обстрілом російських окупантів загинула Юлія Здановська.

У 2017 році вона у складі команди від України перемогла на Європейській математичній олімпіаді серед дівчат із 44 країн, обійшовши росіянок!

Юлі був 21 рік. Вона була студенткою КНУ ім. Шевченка

15:04 Евкауація з Ірпеня

13:25 О 12:25 у Гомелі біля залізничної станції «Гомель-Непарний» було помічено ешелон з технікою повітряно-десантних військ РФ.

13:19 Заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк у відеозверненні звернулася до західних партнерів:

"Ви можете зупинити загрози сьогодні, поки не пізно. Закрийте небо над Україною, ухваліть рішення про введення миротворців, забезпечте гуманітарні коридори для мешканців українських міст, які знищуються з лиця землі. Якщо ви не можете закрити небо над Україною, хоча всі розуміють, що це можливо, дайте Україні бойові літаки та сучасні системи ППО, але не мовчіть, не ховайтеся від відповідальності за бюрократичними процедурами, не бійтеся, саме час світові об'єднається, захистити право українців на життя, захищаючи Україну сьогодні, усіма можливими і не можливими засобами, ви захищаєте. мирне небо для своїх сімей та дітей. Інакше завтра своєю бездіяльністю світ дочекатися тріумфу абсолютного зла. Але я не вірю. Я вірю, що добрі люди цього не дозволять", – заявила Олена Кондратюк.

13:00 Друга колона із Сум, яка планувалася на 13:00, не поїхала.

Російські танки відкрили вогонь у напрямку виїзду із Сум. Автобуси із Полтавщини із сумчанами поїхали на стоянку в депо.

12:37 Росія атакує гумкоридор під Маріуполем - Міноборони України

12:26 Росія припустилася помилок у переговорах з Україною, виставивши ультиматуми для завершення війни, і Україна на них не піде.

12:03 Радник Президента України Михайло Подоляк розповів про шаленство окупантів.

11:55 Звернення Володимира Зеленського. Тези:

Зі святом весни. Українських жінок, наших дівчат, дружин, матерів. Завжди. Але не сьогодні.

Окупанти знову бомбардували Суми. Авіабомб. Наше мирне місто, яке ніколи в своїй історії не загрожувало Росії!

У Маріуполі вперше за десятки років, уперше мабуть з часів вторгнення нацистів, від зневоднення померла дитина.

Росія за минулі 30 років не втратила стільки авіаційної техніки, як за ці 13 днів в Україні.

13 днів, коли ми чуємо обіцянки. 13 днів, коли нам кажуть, що ось-ось буде допомога у небі. Будуть літаки. Нам їх передадуть...

Вина за кожну смерть кожної людини в Україні від авіаударів та у заблокованих містах – безумовно, на російській державі.

Відповідальність за смерті – і на тих, хто вже 13 днів не може ухвалити десь там на Заході, десь там у кабінетах очевидно необхідне рішення. На тих, хто ще не убезпечив українське небо. Від російських убивць.

Гуманітарні коридори. Люди розуміють, що російські війська можуть просто розстріляти цей транспорт у дорозі.

Я звертатимуся безпосередньо до народів світу, якщо лідери світу не докладатимуть усіх зусиль, щоб зупинити цю війну. Це геноцид.

11:30 У Маріуполі ворог знову зриває евакуацію

11:24 Із Запоріжжя до Маріуполя виїхали автобуси для евакуації, також відправлено гуманітарний вантаж. Відео поділився заступник голови офісу президента України Кирило Тимошенко.

11:10 Колона із мирними жителями Сум за узгодженим сторонами гуманітарним коридором уже рухається у бік Полтави.

9:25 Потери врага на утро 8 марта

7:00 Жертви російських бомбардувань житлових околиць у Сумах стали щонайменше 10 чоловік. Є діти серед мертвих.