RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Росія замінувала Чорне море і намагається звинуватити у цьому Україну

Російські фашисти направили попередження про загрозу підриву на дрейфуючих мінах, нібито встановлених українцями. Однак міни, що дрейфують у штормовому морі, підрахувати неможливо, тому що це може зробити тільки той, хто їх встановлював, тобто самі окупанти.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook керівник проєкту в Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Так, у п'ятницю, 18 березня, з морського порту російського міста Сочі направили судновласникам та капітанам судів попередження про загрозу підриву на дрейфуючих мінах.

"За інформацією, оголошеною ГС (гідрографічна служба - "Апостроф") ЧФ у ПРИП №116, через штормові умови якірні міни, встановлені українськими ВМС на підходах до портів Одеса, Очаків, Чорноморськ, Південний (близько 420 хв типу ЯМ та ЯРМ) ) відірвані. Прохання дотримуватися особливої обережності при плаванні суден у південно-західній та північно-західній частинах Чорного моря через ймовірність підриву на дрейфуючих мінах", - йдеться у попередженні капітана морського порту у Сочі В'ячеслава Румянцева.

Фото: facebook.com/Andrii Klymenko

Як зазначив Андрій Клименко, це попередження має на меті перешкоджати морському трафіку комерційних суден у Чорному морі. За словами експерта, ситуація потребує негайного введення у Чорне море Постійної мінно-тральної групи НАТО.

"Йдеться про мінування з боку ЧФ РФ рекомендованих шляхів комерційних суден від Босфору в напрямку Одеси, це прикривається брехнею про "зірвані штормом українські міни" Зауважимо, що міни, які дрейфують в штормовому морі підрахувати неможливо в принципі - це може зробити тільки той, хто їх встановлював", – написав він.

Фото: facebook.com/Andrii Klymenko

Нагадаємо, у Чорному морі за час війни РФ проти України російські ракети вразили три кораблі під прапором Панами: один із них затонув, інші пошкоджені.