RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Біля Рубіжного окупанти знову влаштували хімічну атаку: відео та важливі поради

У суботу, 9 квітня, поблизу міста Рубіжне російські окупанти висадили в повітря цистерну з азотною кислотою – в небо піднімається руда хмара. Влада закликає людей не виходити з укриттів, а також закрити двері та вікна.

Відповідне відео опублікував глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Зазначається, що азотна кислота становить небезпеку при вдиханні, ковтанні та при попаданні на шкіру та слизові оболонки.

"Пари кислоти мають подразнюючу дію на дихальні шляхи. При слабких отруєннях з'являються ознаки бронхіту, легкого бронхіоліту, запаморочення, сонливість; при важких отруєннях - набряк легень. Для захисту від пари та туману азотної кислоти користуються протигазами", - йдеться у повідомленні.

Також Гайдай порекомендував підготувати захисні маски для обличчя, змочені содовим розчином, та нагадав, що при місцевому впливі на очі азотна кислота спричиняє тяжку поразку з великим некрозом рогової оболонки та кон'юнктиви, внаслідок чого відбувається втрата зору.

Якщо азотна кислота потрапила у вічі, необхідно промити їх проточною водою протягом 10-30 хвилин. При попаданні на шкіру – її уражену поверхню обмити водою з додаванням питної соди та мила. Якщо речовину було проковтнуто, слід промити шлунок великою кількістю води.

Раніше секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що агресор може застосувати хімічну зброю під час війни з Україною.