RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Можливе застосування хімзброї в Маріуполі: з'явилася реакція Зеленського та Заходу

Представники полку спеціального призначення Національної гвардії України "Азов" повідомили, що російські окупанти застосували проти захисників Маріуполя хімічну зброю. Президент Володимир Зеленський нагадав, що світові лідери обіцяли жорстку реакцію у разі такого кроку РФ.

Про це Зеленський сказав у своєму відеозверненні.

"Сьогодні ж з боку окупантів прозвучала нова заява, яка свідчить про підготовку ними нового етапу терору проти України та наших захисників. Один із рупорів окупантів заявив про те, що вони можуть застосувати хімічну зброю проти захисників Маріуполя. Розглядаємо це дуже серйозно", - сказав президент .

Він нагадав, що раніше, обговорюючи можливе застосування РФ хімзброї, представники заходу говорили, що в цьому випадку "потрібно реагувати на російську агресію набагато жорсткіше і швидше".

Своєю чергою, прес-секретар міністерства оборони США Джон Кірбі заявив, що зараз Вашингтон перевіряє інформацію про застосування РФ отруйних речовин проти захисників Маріуполя, пише CNBC.

"Нам відомо про повідомлення в соціальних мережах, у яких стверджується, що російські війська застосували потенційну хімічну зброю в Маріуполі, Україна. Наразі ми не можемо підтвердити і продовжуватимемо уважно стежити за ситуацією", - зазначив Джон Кірбі.

За його словами, адміністрація Байдена не має ілюзій та розуміє, на які злочини проти людяності готова піти Москва.

"Ці повідомлення, якщо вони правдиві, викликають глибоке занепокоєння і відображають наші побоювання з приводу того, що Росія може використати різні засоби боротьби з заворушеннями, у тому числі сльозогінний газ, змішаний з хімічними агентами, в Україні ", - додав представник Пентагону.

Міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс написала у Twitter, що її країна перевіряє інформацію щодо застосування хімічної зброї Росією.

"Повідомляється, що російські війська могли застосувати отруйні речовини при нападі на жителів Маріуполя. Ми терміново працюємо з партнерами для перевірки деталей. Будь-яке застосування такої зброї буде безжальною ескалацією цього конфлікту, і ми вимагатимемо від Путіна та його режиму відповіді", - йдеться в її повідомленні.

Як уточнив лідер "Азова" Андрій Білецький, окупанти застосували хімічну зброю над заводом "Азовсталь".

"Росіяни завдали удару хімічною зброєю по Маріуполю, по заводу "Азовсталь". Якщо говорити про практичний бік удару - вона невелика. Три людини мають чітко виражені ознаки отруєння бойовими хімічними речовинами, але без катастрофічних наслідків", - сказав він.

Білецький наголосив, що хімічна атака по Маріуполю означає лише одне: росіяни не можуть взяти Маріуполь та українських захисників. Тому їм нічого не залишається як використовувати невибіркову заборонену зброю. За словами лідера "Азова", постраждалі від отруйних речовин перебувають у задовільному стані.

Як повідомляв "Апостроф", раніше так званий "прес-секретар командування ДНР" Едуард Басурін "анонсував" хіматаку РФ, заявивши, що на сьогоднішній момент "штурмувати підземні укріплення "Азовсталі" в Маріуполі немає сенсу - потрібно звертатися до хімічних військ" .